Zimbabwe zegt in grote meerderheid ‘ja’ tegen nieuwe grondwet

De bevolking in Zimbabwe heeft in overgrote meerderheid ja gezegd tegen de nieuwe grondwet van het land. Dat heeft de kiescommissie van Zimbabwe vanmiddag bekendgemaakt. De nieuwe grondwet moet Zimbabwe democratiseren en een herhaling van het verkiezingsgeweld van 2008 voorkomen.

Premier Tsvangirai afgelopen zaterdag bij het uitbrengen van zijn stem in de plaats Chitungwiza.
Premier Tsvangirai afgelopen zaterdag bij het uitbrengen van zijn stem in de plaats Chitungwiza. Foto AP / Tsvangirayi Mukwazhi

De bevolking in Zimbabwe heeft in het referendum van afgelopen zaterdag in overgrote meerderheid ja gezegd tegen de nieuwe grondwet van het land. Dat heeft de kiescommissie van Zimbabwe vanmiddag bekendgemaakt. De nieuwe grondwet moet Zimbabwe democratiseren en een herhaling van het verkiezingsgeweld van 2008 voorkomen.

De kiescommissie maakte vanmiddag bekend dat bijna 95 procent van de kiezers voor de nieuwe grondwet heeft gestemd die de macht van de president moet inperken. De nieuwe grondwet werd opgesteld door de eenheidsregering van president Robert Mugabe’s ZANU-PF en de MDC van premier en oppositieleider Morgan Tsvangirai. Beide partijen hebben campagne gevoerd voor de grondwet, dus het is geen verrassing dat de grondwet is aangenomen.

Grondwet perkt macht president in

In de grondwet staat dat een president maar twee termijnen van vijf jaar regeren. Maar deze regel gaat pas in als de grondwet van kracht is, wat betekent dat Mugabe (89), die Zimbabwe sinds 1980 regeert, in theorie nog tien jaar kan blijven zitten.

Andere hervormingen die in de grondwet staan zijn dat de president geen wetgeving meer kan vetoën en niet meer in zijn eentje decreten kan uitvaardigen. Daarvoor moet hij een meerderheid in het parlement hebben. Verder staat in het 173 pagina’s tellende document dat het leger en de politie onpartijdig moeten zijn. Ook kan de president niet langer de tien machtige provinciale gouverneurs aanstellen. Dit gebeurt voortaan door de provinciale besturen zelf.

Nu de grondwet is aangenomen kunnen verkiezingen al dit jaar plaatsvinden. Een datum is nog niet bevestigd maar Tsvangirai zei eerder dat dit al in juli kan zijn. ZANU-PF en de MDC kampen met interne verdeeldheid en zullen orde op zaken moeten gaan stellen voor een nieuwe stembusgang.

De eerste verkiezingsronde in 2008 leverde geen duidelijke winnaar op, maar wel beschuldigingen van fraude aan het adres van de ZANU-PF. Na een golf van geweld tegen haar aanhangers gooide de MDC de handdoek in de ring voordat het tot stemmen in de tweede ronde kwam.

    • Pim van den Dool