Winter wijkt niet

None

De winter bijt van zich af in Europa en ook in Nederland merken we dat. De mildere lucht die maandag vanuit het zuiden binnendrong, heeft alweer terrein verloren. Woensdag dalen de temperatuur verder.

Het binnenstromen van de koude lucht heeft te maken met een enorm hogedrukgebied boven de Noordpoolregio. Langs de flanken ervan stroomt winterkou Noord- en Oost-Europa binnen. Soms bereikt die deels ook onze omgeving.

Dinsdagavond is het op de meeste plaatsen droog. In de nacht dringen vooral in het zuiden enkele winterse buien op. Die horen bij een lagedrukgebied dat de komende 36 uur langzaam via België naar Duitsland trekt. Met een bij ons eerst oostelijke, later noordelijke wind wordt de koude verder ons land in gevoerd. Het vriest het in het noorden 3 graden, in het zuiden komt het kwik net boven nul uit.

Woensdagochtend start regionaal wit door sneeuwval die in de loop van de dag weer overgaat in natte sneeuw, bij temperaturen die oplopen naar 2 tot 5 graden. Zuid-Limburg lijkt net wat milder te zijn met regen en 6 graden. Het noorden is naar verwachting overwegend droog, maar wel bewolkt, bij 1 tot 3 graden.

Ook na woensdag blijven winter en lente hier strijden om de macht. In de nachten vriest het veelal licht. Overdag haalt het noorden maximaal 5 graden, het zuiden komt mogelijk iets hoger uit. Soms schijnt de zon, een enkele keer valt regen of sneeuw.