Wapenwet Obama: verbod op semi-automatische wapens sneuvelt

Zevenentwintig houten engeltjes herinneren aan de slachtoffers die een schutter in december maakte op een schietpartij op een basisschool.
Zevenentwintig houten engeltjes herinneren aan de slachtoffers die een schutter in december maakte op een schietpartij op een basisschool. Foto AFP / Emmanuel Dudand

Eén van de meest controversiële onderdelen van Obama’s plannen om het vuurwapenbezit en -geweld in de VS in te dammen wordt geen onderdeel van het wetsvoorstel. Het verbod op semi-automatische ‘aanvalswapens’ - zoals het geweer dat bij de schietpartij in Newtown werd gebruikt - zal niet door de Senaat worden behandeld.

In de Senaat is niet voldoende steun om het verbod op de wapens, dat in 2004 verliep, opnieuw in te stellen. Dat dit onderdeel uit de wapenwet dan ook zou sneuvelen was te verwachten, aldus onze correspondent Guus Valk:

“Dit is een afzwakking van de wapenwet, maar wel een verwachte afzwakking. Niemand ging er vanuit dat dit zou gaan lukken. Niet alleen Republikeinen zijn tegen, maar ook veel Democraten. Wel was dit één van de belangrijkste maatregelen, dus Obama heeft nog een lange weg te gaan om met iets substantieels te komen.”

Begin dit jaar maakte Obama zijn langverwachte plannen voor het inperken van het vrij wapenbezit bekend. Naast het verbod op zware, semi-automatische wapens kondigde de president ook aan eisen te stellen aan het aantal kogels in een magazijn. Daarnaast wil hij dat iedereen die een wapen wil kopen voortaan wordt gescreend. Obama kwam met de voorstellen na de schietpartij op de basisschool Sandy Hook in Newtown. Daar werden twintig jonge kinderen en zes volwassenen gedood.

    • Lex Boon