Uitgelicht

Film

The Firm (Sydney Pollack, 1993, VS). Verfilming van John Grishams ingenieuze bestseller over een ambitieuze advocaat die onwetend zijn ziel verkocht aan een corrupt advocatenkantoor. Heerlijke rolbezetting met Tom Cruise als de briljante, voormalige werkstudent en Gene Hackman als de mefisto van Memphis.RTL 8, 20.30-23.40u.

Aliens (James Cameron, 1986, VS). Oorspronkelijkheid en subtiele stijl van Alien werden in vervolgfilm vervangen door harde actie. Desondanks geslaagd als sciencefictiongriezelfilm vanwege perfect uitgevoerde shockeffecten en Sigourney Weavers geprolongeerde rol van superheldin. Planeet blijkt overspoeld door familieleden van het haar bekende buitenaardse monster. RTL7, 22.50-01.35u.

The Year of Living Dangerously (Peter Weir, 1982, AUS). Journalistieke en amoureuze dilemma’s van een buitenstaander in Indonesië, aan de vooravond van de generaalscoup van 1965. Jonge Australische journalist (Mel Gibson) scharrelt met Britse ambassademedewerkster (Sigourney Weaver) en krijgt via haar de primeur over Chinese wapenleveranties aan de communisten. Oscar voor dwergactrice Linda Hunt. BBC 1, 01.15-03.05u.

Informatief

Great Continental Railway Journeys. Nadat hij in 2005 afscheid had genomen van het Lagerhuis heeft Michael Portillo zich omgeschoold tot radio- en televisiepresentator. In deze serie bereist hij per spoor het Europese continent, met onder zijn arm een honderd jaar oude gids. Vandaag stapt hij in Amsterdam op de trein naar Brussel. Na bezichtiging van die stad reist hij door naar de streek waar in 1914 de Franse sector van het Westelijk Front was. BBC 2, 20.00-20.30u.

Lenin – Drama eines Diktators. Documentaire over de jonge jaren van Vladimir Iljitsj Oeljanov (1870-1924), die onder de naam Lenin beroemd en berucht werd. We zien hoe hij zich als student uit een bourgeoisfamilie ontwikkelde tot politieke radicaal, zijn jaren als banneling in West-Europa en zijn weg naar de macht in de partij. Arte, 22.20-00.00u.

Amusement

La bonté des femmes. Familiedrama uit 2011. Parijse uitgever Paul neemt met vrouw, kinderen en maîtresse de wijk naar zijn buitenhuis om een epidemie te ontlopen. In de beslotenheid van het huis komen de gespannen verhoudingen aan het licht; de maskers vallen. Nederlands ondertiteld. TV5, 21.00-22.25u.

The Syndicate. Vervolg op de eerste serie, waarin vijf supermarktmedewerkers een miljoenenprijs wonnen. In deze nieuwe zesdelige reeks zijn het een vijftal ziekenhuiscollega’s die 72 miljoen pond in de Euroloterij winnen. Althans – Becky heeft het winnende lot gekocht, maar ze kan zich niet meer herinneren waar ze het heeft gelaten. Het is nog niet gevonden of achterklap, jaloezie en verraad steken de kop op. BBC 1, 22.00-23.00u.