Topman gameproducent Electronic Arts legt functie neer

EA Chief Executive Officer John Riccitiello op de grote gamebeurs E3 in Los Angeles. Foto Reuters / Phil McCarten

Topman John Riccitiello legt eind deze maand zijn functie neer bij game-uitgever Electronic Arts. De operationeel directeur wordt tijdelijk afgelost door topman Larry Probst, terwijl er wordt gezocht naar een vervanger. Tegenvallende jaarcijfers, die 7 mei gepresenteerd worden, liggen vermoedelijk ten grondslag aan het besluit. Eind december werd EA al uit de Nasdaq gezet omdat het niet meer tot de honderd grootste technologiebedrijven behoorde.

“Het is een wederzijds besluit geweest”, zei Probst in een verklaring over het aftreden. Riccitiello werd zes jaar geleden aangesteld als operationeel directeur met onder meer de belofte dat Electronic Arts de markt voor het schietspelgenre zou veroveren op grote titels als Call of Duty.

Dat is met Battlefield 3 slechts ten dele gelukt, terwijl de verkoop van de Medal of Honor-reeks teleurstellend is geweest. De belofte om een miljard dollar omzet te draaien met het aanbieden van downloadbare spellen maakte hij wel waar. Riccitiello krijgt bij zijn vertrek 24 maanden salaris mee, rond de 1,7 miljoen dollar.

Electronic Arts , dat met de reeks voetbalgames FIFA een jaarlijkse hit scoort, verwacht dat de cijfers van het vierde kwartaal beneden de verwachting zijn die het bedrijf eind januari heeft uitgesproken. De gameproducent verwachtte het boekjaar met 3,8 miljard dollar omzet af te sluiten, waarvan 1,2 miljard zou worden gehaald in het laatste kwartaal.

    • Jules Seegers