Tientallen staatshoofden bij installatie nieuwe paus

Foto gemaakt met een fisheye-lens. Toeristen bij het Sint Pietersplein in Rome, een dag voor de inauguratie van paus Franciscus in Vaticaanstad.
Foto gemaakt met een fisheye-lens. Toeristen bij het Sint Pietersplein in Rome, een dag voor de inauguratie van paus Franciscus in Vaticaanstad. Foto ANP / Robin Utrecht

Na zijn eerste ontmoetingen met kardinalen en gelovigen maakt paus Franciscus deze week kennis met de politiek. Om half tien vandaag begint een mis waarbij staatshoofden uit heel de wereld aanwezig zullen zijn – ook premier Rutte en prins Willem-Alexander.

Het is de plechtige installatiemis voor een nieuwe paus. De Romeinse politie verwacht, met enige angst, dat er misschien wel een miljoen gelovigen voor naar het Sint Pietersplein zullen komen. Dat is veel meer dan het plein aankan. Vanuit half zeven ‘s ochtends kunnen zij een plaatsje zoeken. Voor de ongeveer 250 verwachte religieuze hoogwaardigheidsbekleders is een apart vak links voor de Sint Pieter vrijgehouden. De politieke notabelen zitten in het vak rechts voor.

Mugabe is erbij, Ma Ying-jeou ook

Het zijn er veel. Verwacht worden: zes koningen en drie kroonprinsen, 31 staatshoofden en elf premiers. En ook twee leiders die veel wenkbrauwen doen fronsen. Een van hen is premier Mugabe uit Zimbabwe, die in de meeste Europese landen niet welkom is maar volgens afspraak door Italië wel moet worden doorgelaten. De ander is de president van Taiwan, Ma Ying-jeou, die tot grote irritatie van China ook welkom is in het Vaticaan. We hebben geen uitnodigingen verstuurd, zei de woordvoerder van het Vaticaan. Iedereen die wil komen is welkom. In totaal zullen 132 landen vertegenwoordigd zijn. Gistermiddag al sprak de paus kort met de Argentijnse president Kirchner.

Zo’n installatiemis is met een aantal vaste rituelen omgeven. De nieuwe paus gaat bidden op het graf van Petrus, in een tombe onder de Sint Pieter. Daarna krijgt hij het pallium om, de dunne stoffen band over zijn habijt die symbool staat voor het schaap dat door de herder wordt gedragen, en de pauselijke vissersring, een verwijzing naar Petrus als visser van gelovigen. Nadat een aantal kardinalen namens het hele college van kardinalen de belofte van gehoorzaamheid heeft herhaald (ze hebben dat ieder afzonderlijk al gedaan in de Sixtijnse kapel) draagt de paus de mis op, omringd door andere kerkelijke leiders.

Wat heeft de paus de politieke leiders te vertellen?

Vol nieuwsgierigheid wordt er uitgekeken naar zijn preek. Paus Franciscus heeft de kardinalen donderdag opgeroepen ervoor te zorgen dat de kerk in beweging komt. Gelovigen op het Sint Pietersplein onderhield hij zondag over Gods genade. Grote vraag is nu wat deze nieuwe paus, die met zijn stijl al zo veel gewone gelovigen voor zich heeft ingenomen, voor boodschap heeft aan de politieke leiders.

    • Marc Leijendekker