Tien jaar na begin oorlog Irak: Dick Cheney zou het zo weer doen

Vandaag precies tien jaar geleden begon de VS de oorlog in Irak, alom beschouwd als een mislukking. Oud-vicepresident Dick Cheney, de belangrijkste architect van de oorlog, heeft echter geen spijt, zegt hij in een nieuwe documentaire. “Als ik het opnieuw moest doen, zou ik het zo weer doen”.

Op de avond van 19 maart 2003 maakte president Bush bekend dat de VS en een aantal bondgenoten, waaronder Groot-Brittannië, begonnen waren met de operatie ‘Iraqi Freedom’. Het regime van Saddam Hussein werd snel afgezet, maar de massavernietigingswapens die de dictator zou bezitten (de ‘casus belli’) werden nooit gevonden. De Amerikaanse bezetting van Irak liep uit op een drama: zo’n 100.000 Irakese burgers en ruim 4000 Amerikaanse militairen kwamen om.

Cheney is een man zonder twijfel en zelfkritiek

Bush en Cheney werden door de Irakoorlog historisch impopulair in de VS en daarbuiten, maar Cheney is tien jaar na het begin van de oorlog nog altijd overtuigd van de juistheid van het besluit van de regering-Bush om Irak binnen te vallen. In een nieuwe, bijna twee uur durende documentaire over zijn persoon van regisseur R.J. Cutler, die voor eerdere documentaires Oscar-nominaties kreeg, zien we Cheney als een persoon zonder twijfel en zelfkritiek.

Als Cheney in het begin van de zeer persoonlijke docu gevraagd wordt naar zijn grootste fout blijft het stil. Over de kritiek op zijn beleid zegt hij: “If you wanna be loved, go be a moviestar”. Cheney verdedigt de invasie van Irak nog altijd omdat Saddam volgens hem de mogelijkheid had zijn massavernietigingsprogramma weer op te starten. Over hoe hij terugkijkt op de oorlog, de belangrijkste beslissing van zijn vicepresidentschap, zegt Cheney:

“I did what I thought was right. [...] If I had to do it all over again, I’d do it in a minute.”

http://www.youtube.com/watch?v=kvY9yfYUeNU

De docu over Cheney wordt geprezen door The Los Angeles Times. “It is an epic tale, the life of Dick Cheney, with the moral complexities of a Shakespearean tragedy and lessons in power, pride and personal honesty abound”, aldus de krant. Op HitFix lees je een interview met regisseur Cutler over het maken van de docu. Hij was zondag te gast bij CNN-presentator Piers Morgan en moest toegeven dat Cheney ondanks alles best een aardige vent is: