Tien jaar na invasie Irak: tientallen doden bij aanslagen Bagdad

Bij een golf van bombardementen in shi’itische wijken van de Irakese hoofdstad Bagdad zijn vandaag ruim vijftig mensen gedood. 171 mensen raakten gewond. De aanval vond plaats aan de vooravond van het tienjarige jubileum van de invasie in Irak.

Bewoners van het Al-Mashtal-district in Bagdad aanschouwen de verwoesting die een autobom vanochtend heeft aangericht. Foto Reuters/Mohammed Ameen

Bij een golf van bombardementen in shi’itische wijken van de Irakese hoofdstad Bagdad zijn vandaag ruim vijftig mensen gedood. 171 mensen raakten gewond. De aanval vond plaats aan de vooravond van het tienjarige jubileum van de invasie in Irak. De instabiele situatie heeft ertoe geleid dat verkiezingen in twee provincies, die gepland waren voor 20 april, zijn uitgesteld, meldt AFP.

Bij de aanvallen werd vooral gebruikgemaakt van autobommen. Een van de dodelijkste bombardementen vond plaats dicht bij een toegangspoort tot de streng bewaakte Green Zone. Daar zijn onder andere de ambassades van de Verenigde Staten en Groot-Brittannië gevestigd. Met name kleine restaurants, dagarbeiders en bushaltes zouden het doelwit zijn geweest van de aanslagen.

Hoewel ze niet zijn opgeëist, zitten vermoedelijk sunnitische opstandelingen achter de aanslagen. Onder hen bevindt zich ook de Irakese afdeling van Al-Qaeda. Zij proberen de voornamelijk shi’itische regering van premier Nouri al-Maliki te destabiliseren.

De uitgestelde verkiezingen betreffen de provincies Al-Anbar en Ninawa. De adviseur van premier Al-Maliki laat aan persbureau Reuters weten dat het “tot zes maanden” kan duren voordat er hier alsnog zal worden gestemd. In de overige provincies vinden de verkiezingen wel gewoon op 20 april plaats.

Vorige week kwamen er al 87 mensen om bij aanslagen in de stad. Afgelopen donderdag waren schutters in staat een aanval tegen het ministerie van Justitie uit te voeren. Daarbij kwamen dertig personen om het leven. Al Qaida eiste de aanval op.

Tien jaar na de invasie

Op 20 maart 2003 vielen de Verenigde Staten onder leiding van president Bush Irak binnen. Er werd gedacht dat het land beschikking zou hebben over massavernietingswapens. Op 9 april werd dictator Saddam Hoessein ten val gebracht. Daarna keerde de rust allerminst terug. Sinds 2006 is er sprake van een religieus conflict in het land tussen de sunnieten en shi’ieten. De laatste Amerikanen vertrokken in december 2011 uit het land.

De oorlog heeft aan 4486 Amerikaanse soldaten en 179 Britse soldaten het leven gekost. Ten minste 112.000 burgers zijn omgekomen.

    • Frank Huiskamp