‘This 18-year old electrified the world!’ - Michael Owen (33) met pensioen

Het WK van 1998 in Frankrijk: de dan 18-jarige Michael Owen viert een doelpunt met David Beckham. Foto AFP / Jacques Demarthon

“Owen… oooh this is getting better, and better, and better!” De commentatoren werden lyrisch van de doelpuntenmachine Michael Owen. Op zijn 17e scorend bij zijn debuut voor Liverpool, maar uiteindelijk veel te vroeg opgebrand. Vandaag maakte Owen (33) bekend na dit seizoen te stoppen.

Twitter avatar themichaelowen michael owen I’m overwhelmed. So many nice messages. Having known it for a while I thought I would be ok. Reduced to tears watching @SkySportsNews!

Als schooljongen speelt de in Chester geboren Owen al in de Engelse jeugdelftallen. In Engeland onder 15 jaar, prachtig genaamd ‘schoolboy team’, maakt hij z’n eerste op het heilige gras van Wembley. Dat is tegen Brazilië, onder toeziend oog van de bondscoach Terry Venables:

‘This 18-year old has electrified the world!’

Drie jaar eerder heeft Owen, dan 12 jaar oud, Manchester United, Arsenal én Chelsea aan zijn broek hangen. Maar het is Liverpool dat hem en vader Terry middels “a smashing letter” overtuigt om voor The Reds te komen spelen.

Vijf jaar later, op 6 mei 1997, debuteert hij voor Liverpool in de laatste competitiewedstrijd van het seizoen. Tegen Wimbledon FC wordt verloren, de titel gaat daardoor naar United maar, Owen scoorde. Een jaar later wordt hij al voor Engeland geselecteerd om mee te gaan naar het WK in Frankrijk.

Pijlsnel en meedogenloos tegen Argentinië op het WK:
http://youtu.be/hPC6Yv3BPVY

Twitter avatar Joey7Barton Joseph Barton We all dreamed of being @themichaelowen scoring that goal against Argie’s. Stuff of boys dreams that. Injury stopped him being 1 of 🌎 greats

Gouden Bal

In de jaren erna lijkt het niet op te kunnen met de magie van Owen. De goaltjesdief maakt eigenlijk nooit echt een wonderschoon doelpunt, maar is vooral effectief op snelheid en heeft dat typische ‘Torinstinct’, zoals de Duitsers het noemen. Tegen Die Mannschaft beleeft Owen in 2001, zijn absolute topjaar, een hoogtepunt door een hattrick te maken op vijandig grondgebied. Engeland gaat met een 5-1 zege terug naar huis:

In dat succesjaar wint de superspits de treble met Liverpool: de League Cup en de FA Cup in Engeland, op Europees niveau wordt de UEFA Cup veroverd. Als erkenning ontvangt hij de Gouden Bal als Europees Voetballer van het Jaar.

Twitter avatar _PaulHayward Paul Hayward Always remember Sven-Goran Eriksson telling us after @themichaelowen hat-trick against Germany: “He’s cold. He’s a killer.”

Downwards from there

En dat is het dan. Owens stormachtige eerste jaren met volop doelpunten maken plaats voor steeds vaker blessures. Een terugkerend probleem met de hanstrings maakt dat Liverpool hem, als topsorer van elk seizoen sinds zijn debuut, in 2004 verbant naar de reservebank. Uiteindelijk neemt de club eind augustus van dat jaar 8 miljoen pond en middenvelder Antonio Nuñez aan van Real Madrid om van Owen af te zijn.

Ondanks veertien goals in 36 wedstrijden laat Madrid hem na een jaar vertrekken. Newcastle United hapt toe, maar ziet een kwakkelende Owen in twee jaar slechts veertien competitiewedstrijden spelen (zeven goals). In de zomer van 2006 raakt hij op het WK in Duitsland zwaar geblesseerd. Exact tien jaar na zijn debuut voor Liverpool is de magie verdwenen, en het lichaam wil niet meer. Owen is dan pas 27 jaar.

Twitter avatar BBCSport BBC Sport Did you know @themichaelowen was the first Englishman to score in four major international tournaments? http://t.co/Dohq7PPbn3

Nog één keer een hoogtepunt

Het geduld van de Newcastle-fans met Owen wordt danig op de proef gesteld en het komt niet meer goed, ondanks negentien doelpunten in 57 competitiewedstrijden in zijn derde en vierde jaar voor The Magpies. Newcastle degradeert en Owens management stuurt diverse clubs een 34-pagina’s tellend cv.

Owen wil niet in de Engelse eerste divisie spelen, verlaat Newcastle en het is Manchester United dat nog wel een spits kan gebruiken. Sir Alex Ferguson betaalt hem per gespeelde wedstrijd en al gauw bewijst Owen zijn waarde. Na een paar weken beslist hij in blessuretijd de beladen stadsderby tegen Manchester City:

Elke 153 minuten een goal

Michael Owen: het zit erop. Had hij niet zo jong al zo vaak gesukkeld met blessures was hij mogelijk de geschiedenis in gegaan als een van ‘s werelds meest notoire doelpuntenmakers. Na drie jaar United vond hij afgelopen zomer onderdak in Stoke. Het plaatselijke City zag hem tot nu toe één keer scoren.

Na exact 360 wedstrijden in de Premier League staat Owen op 163 goals. Dat is elke 153 minuten een doelpunt. De eerste honderd maakte hij vóór z’n 24e. Voor Engeland (89 caps, 40 goals) staat dat gemiddelde op 156 minuten. Magnifieke statistieken, maar in Engeland is men Michael Owen na die knieblessure in 2006 al een beetje beginnen te vergeten. Klaar op zijn 27e, zeggen ze.

Twitter avatar GaryLineker Gary Lineker Michael Owen to retire at the end of the season. One of England’s greatest goal scorers, and a good bloke too. Wish him well.
Twitter avatar philmcnulty Phil McNulty Reflections on career of @themichaelowen - who deservedly earns place as one of England’s finest post-war strikers http://t.co/cvEpuguZpw
Twitter avatar steirwin Steven Irwin @themichaelowen retiring, my hero growing up nothing better than watching him just coast past defenders back in the day! #goalmachine
Twitter avatar WayneRoutledge Wayne Routledge Sad to see @themichaelowen retiring, but what a career, goal galore! Good luck on the next chapter in life! #NaturalFinisher
Twitter avatar piersmorgan Piers Morgan Damn it, Benchwarmer @themichaelowen - now I’ve got be nice to you. Congratulations on a wonderful career. Great player, great guy.
    • Jules Seegers