The Sopranos in de polder

None

zien // serie Penoza, seizoen 2 Tien afleveringen van 45 minuten 20 euro ****

De maffiaweduwe is terug. Als verkoopster in een kinderschoenenwinkel. In het zuiden van het land leeft ze anoniem met haar drie kinderen. De omstandigheden verschillen van de weelde die haar vermoorde, in drugs handelende echtgenoot haar bood. Maar vreedzaam leven is veel waard.

Nadat Carmen van Walraven in seizoen 1 van Penoza had afgerekend met haar criminele belagers, verliet ze Nederland met haar gezin. Een vervolg van de serie was alleen mogelijk door haar te laten terugkeren. Maar Nederland is te klein om anoniem te leven. Als ze wordt ontdekt volgen de bedreigingen, de achtervolgingen, de moorden.

Ook dit seizoen is de suggestie sterk dat Carmen tegen wil en dank de criminaliteit in wordt gezogen. Moreel gezien opereert ze in een grijs gebied. Rechtvaardigt de angst dat haar kinderen iets overkomt dat ze zoveel daadkracht toont? Haar broer, vader en hun compagnons lijken geen types die door minder dan dodelijk geweld van gedachten veranderen.

In het scenario van Pieter Bart Korthuis wordt die angst en dreiging leep op de spits gedreven. Al in de eerste aflevering wordt een mogelijke getuige tegen haar broer door een vorkheftruck gespietst.

De opbouw van de spanning is zorgvuldig, tot in de eindfase. Dan wordt het zich geduldig vertakkende scenario alsnog slordig. In de laatste afleveringen wordt de ontknoping afgeraffeld.

Zonde, want dit misdaaddrama is in veel opzichten de meest bevredigende Nederlandse serie van het moment. Kijkers die gewend zijn aan Amerikaanse en Deense kwaliteit doen nog weleens laatdunkend over Nederlands product, maar deze polderversie van The Sopranos voldoet aan de belangrijkste eisen voor drama van niveau: een intelligent scenario en fijnzinnig acteren. Met voorop, in de veeleisende hoofdrol: Monic Hendrickx.

Van actie moet een Nederlandse serie het niet hebben, dus verder drijft de suspense op de doodgraverskoppen van het geboefte; mannen die liever zwijgen. Een paar springen eruit. Willem Nijholt is een vondst als grimmige peetvader en Loek Peters is als kale kleerkast ronduit eng. Met zijn onverstoorbare kalmte is Raymond Thiry als hitman met geweten van eenzame klasse. Hij trekt elke scène naar zich toe.

In de VS speelt inmiddels de remake, het derde seizoen is in de maak. Deze serie is een blijvertje.

    • Ron Rijghard