Syrische oppositie kiest westerse technocraat Hitto als premier

Ghassan Hitto weet zich niet door iedereen gesteund maar heeft onder meer de Broederschap en een zakenman achter zich staan. Foto Reuters

Een westers opgeleide technocraat is gekozen als premier van het Syrische oppositieverbond SNC. Ghassan Hitto moet onder meer de wetteloosheid in de door rebellen veroverde gebieden beëindigen.

De 50-jarige Hitto, geboren in Damascus maar de afgelopen decennia wonend in de Verenigde Staten, werd op een bijeenkomst van de Syrische Nationale Coalitie in Istanbul gekozen met 35 van de vijftig stemmen.

Overheidsdiensten herstellen

De nieuwe premier zal naar verwachting eerst ministers benoemen. Daarna moet hij met zijn regering proberen Bashar al-Assad te vervangen in gebieden waar diens overheidsdiensten zijn weggevallen. Hierbij moet gedacht worden aan het aanvoeren van brandstof en toegang tot internet, weet Reuters. Verder zullen bevoorradingsroutes naar de oppositionele strijdkrachten waar nodig hersteld moeten worden.

De nieuwe regering zal per maand naar schatting zo’n 500 miljoen dollar bij elkaar moeten krijgen voor het heropenen van scholen en het betalen van ambtenaren in regio’s waar de autoriteiten zijn weggevallen.

Onenigheid binnen SNC over Hitto

Premier Hitto zou gesteund worden door de machtige Moslimbroederschap en Mustafa Sabbagh, een zakenman met goede connecties in de Golfregio. Wat de benoeming betekent voor SNC-president Moaz al-Khatib is onduidelijk.

Enkele SNC-zwaargewichten verlieten de stemming en zien het vooruitschuiven van Hitto als een inmenging van het westen. Maar voorstanders vinden dat juist hij niet besmet is door interne strijd strijd in de coalitie.

Hitto is een Amerikaans staatsburger en werkte in de communicatiesector. Na het begin van de opstand bekommerde hij zich om humanitaire hulp aan de zijde van de oppositie. Hij werd reeds gezien als een centraal figuur binnen de beweging tegen het regime van Assad.

    • Jules Seegers