Syrië: oppositie zette chemische wapens in bij dodelijke aanval

Strijders gelieerd aan de Syrische Nationale Coalitie in actie tegen regeringstroepen in Khan al-Assal, nabij Aleppo. Foto Reuters / George Ourfalian

Tegenstanders van het Assad-regime in Syrië hebben chemische wapens gebruikt voor een aanval in de provincie Aleppo. Zo luidt althans de ernstige beschuldiging van staatspersbureau SANA vanochtend.

Bij de aanval zouden doden zijn gevallen. SANA beweert dat “terroristen” een raket hebben afgevuurd die “chemische substanties bevatte”. Die zou zijn terechtgekomen in de regio Khan al-Assal. De eerste berichten wijzen op vijftien doden, onder wie veel burgers, zo citeert Reuters het bericht van het staatspersbureau. Onze Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants zegt dat het een typische kwestie is van “eerst zien, dan geloven”:

“Beide partijen beschuldigen elkaar regelmatig. De beweringen blijken dan meer dan eens niet waar, of half waar. Of de rebellen chemische wapens in handen hebben? Dan hadden de Verenigde Staten en Israël zeer waarschijnlijk allang gewaarschuwd. Het laatste wat zij willen is dergelijke wapens in handen van moslimmilitanten of jihadisten. Het is duidelijk dat de VS en Israël de situatie goed in de gaten houden via onder meer satellietbeelden: ze weten waar Assads chemische arsenaal ligt opgeslagen en dus ook of er rond die locaties een opmars is van rebellen.”

Onduidelijk is dus nog hoeveel waarheid er schuilt in de berichtgeving van SANA, die zich beperkte tot bovenstaande mededelingen. De Syrische Nationale Coalitie (SNC) onthield zich tot dusver van commentaar.

Zorgen over chemische wapens Assad-regime

De laatste tijd werd juist gevreesd dat het regime zou teruggrijpen naar middelen als chemische wapens. De voortdurende strijd van regeringstroepen met de rebellen hebben Assads leger flink uitgedund. Algemeen wordt door experts aangenomen dat het regime over een chemisch arsenaal beschikt.

Westerse landen waarschuwden Damascus reeds voor het inzetten ervan tegen de oppositie en uitten eerder hun zorgen over chemische wapens die in handen kunnen vallen van oprukkende militanten.


Grotere kaart weergeven