Slotervaartziekenhuis in onbekende handen

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis blijkt afgelopen week nieuwe eigenaren te hebben gekregen. Het ziekenhuis heeft voor5 miljoen euro nieuwe aandelen verkocht. Zeker is dat een deel hiervan is verworven door een vastgoedmaatschappij uit Velsen-Noord. Welke investeerders achter deze maatschappij schuil gaan, is niet te achterhalen bij de Kamer van Koophandel.

Het ziekenhuis geeft geen commentaar. President-commissaris Theo Dekker weigert een toelichting te geven.

De actie wijst op financiële nood bij het ziekenhuis dat in 2006 als eerste ziekenhuis van Nederland in private handen kwam. De interim-leiding van het ziekenhuis voorkomt met de aandelenuitgifte en een statutenwijziging ook dat de geschorste bestuursvoorzitter, Aysel Erbudak, het ziekenhuis kan kopen. Erbudak betwist de juridische houdbaarheid van die besluiten en zal hiervoor naar de rechter stappen, kondigt zij aan.

Sinds het overlijden eind vorig jaar van grootaandeelhouder Jan Schram, een vastgoedondernemer uit Beverwijk, is een machtsstrijd rond het ziekenhuis uitgebroken. Erbudak heeft samen met familieleden het recht om de aandelen van Jan Schram in het ziekenhuis over te nemen. Maar familieleden van Jan Schram zijn hierover in conflict geraakt met Erbudak.

De Inspectie voor de Gezondheidszorg brengt vandaag een bezoek aan het ziekenhuis om te onderzoeken of de machtsstrijd de patiëntveiligheid in gevaar brengt. Tot nu toe is dat niet het geval.

Het Kamerlid Renske Leijten (SP) zou vanmiddag een interpellatiedebat aanvragen over de eigenaren van het Slotervaartziekenhuis. Ze wil weten van wie het ziekenhuis nu is. Volgens Leijten is in 2006 bij de privatisering afgesproken dat de gebouwen van het ziekenhuis niet apart verkocht mochten worden. „Een ziekenhuis hoort eigenlijk publiek goed te zijn. Niet een onderwerp van een strijd over vastgoed – wat nu gebeurt. Dat is publiek geld, want het ziekenhuis was vroeger van de gemeente Amsterdam. Er zijn toen afspraken over gemaakt met de directeur-generaal op het departement in die tijd: Martin van Rijn.” Van Rijn is nu staatssecretaris (Zorg, PvdA).

Zorgverzekeraar Achmea heeft vorige week opheldering gevraagd over de strijd. „Wij willen weten of we met de goede partijen aan tafel zitten.”

    • Frederiek Weeda
    • Jeroen Wester