Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.

Economie

Slotervaartziekenhuis heeft nieuwe eigenaar, maar wie is onbekend

Hoofdingang van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam.
Hoofdingang van het Slotervaartziekenhuis in Amsterdam. Foto ANP / Koen Suyk

Het Amsterdamse Slotervaartziekenhuis blijkt afgelopen week nieuwe eigenaren te hebben gekregen. Het ziekenhuis heeft voor vijf miljoen euro nieuwe aandelen verkocht, een deel hiervan is verworven door een vastgoedmaatschappij uit Velsen-Noord, meldt NRC vanmiddag.

Welke investeerders achter de maatschappij schuil gaan, is niet te achterhalen bij de Kamer van Koophandel. Het ziekenhuis geeft geen commentaar, ook president-commissaris Theo Dekker weigert een toelichting te geven.

De actie wijst op financiële nood bij het ziekenhuis dat in 2006 als eerste ziekenhuis van Nederland in private handen kwam. De interim-leiding van het ziekenhuis voorkomt met de aandelenuitgifte en een statutenwijziging ook dat de vorige maand geschorste bestuursvoorzitter, Aysel Erbudak, het ziekenhuis kan kopen. Erbudak betwist de juridische houdbaarheid van die besluiten en zal hiervoor naar de rechter stappen, kondigt zij aan.

Sinds het overlijden eind vorig jaar van grootaandeelhouder Jan Schram, een vastgoedondernemer uit Beverwijk, is een machtsstrijd rond het ziekenhuis uitgebroken. Erbudak heeft samen met familieleden het recht om de aandelen van Jan Schram in het ziekenhuis over te nemen. Maar familieleden van Jan Schram zijn hierover in conflict geraakt met Erbudak.

SP: ziekenhuis is publiek goed

De Inspectie voor de Gezondheidszorg brengt vandaag een bezoek aan het ziekenhuis om te onderzoeken of de machtsstrijd de patiëntveiligheid in gevaar brengt. Tot nu toe is dat niet het geval.

SP-Kamerlid Renske Leijten zou vanmiddag een interpellatiedebat aanvragen over de eigenaren van het Slotervaartziekenhuis. Ze wil weten van wie het ziekenhuis nu is. Volgens Leijten is in 2006 bij de privatisering afgesproken dat de gebouwen van het Slotervaart ziekenhuis niet apart verkocht mochten worden.

“Een ziekenhuis hoort eigenlijk publiek goed te zijn. Niet een onderwerp van een strijd over vastgoed – wat nu gebeurt. Dat is publiek geld, want het ziekenhuis was vroeger van de gemeente Amsterdam. Er zijn toen afspraken over gemaakt met de directeur-generaal op het departement in die tijd: Martin van Rijn.”

Van Rijn is nu staatssecretaris met Zorg in zijn portefeuille. Zorgverzekeraar Achmea heeft vorige week opheldering gevraagd over de strijd:

“Wij willen weten of we met de goede partijen aan tafel zitten.”