Rusland: Syrische rebellen gebruikten chemische wapens - ‘Nog geen bewijs’

Een soldaat van het Syrische leger wordt afgevoerd door bewoners en medisch personeel. Hij raakte gewond bij een aanval in Aleppo vandaag. Er wordt gesuggereerd dat er chemische wapens bij werden gebruikt.
Een soldaat van het Syrische leger wordt afgevoerd door bewoners en medisch personeel. Hij raakte gewond bij een aanval in Aleppo vandaag. Er wordt gesuggereerd dat er chemische wapens bij werden gebruikt. Foto Reuters/ George Ourfalian

Volgens het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken hebben de Syrische rebellen chemische wapens gebruikt. Het ministerie noemt het in een verklaring een “enorm alarmerende, gevaarlijke ontwikkeling”.

Het ministerie zegt dat de wapens werden gebruikt bij een aanslag in Aleppo eerder vandaag. Volgens de eerste berichten zijn daarbij ongeveer vijftien doden gevallen. De regering van president Bashar Al-Assad en de rebellen beschuldigden elkaar over en weer van het gebruik van chemische wapens. In de verklaring laat het ministerie het volgende weten:

“We zijn erg verontrust door het feit dat massavernietingswapens in de handen zijn gevallen van de rebellen. Dit maakt de situatie in Syrië erger en brengt het conflict in het land tot een hoger niveau.”

Door de verklaring van het Russische ministerie wordt de beschuldiging van het Syrische staatspersbureau SANA onderschreven. SANA beweert dat de afgevuurde raketten chemische substanties bevatten.

Update 17.12:
Een woordvoerder van het Witte Huis liet weten dat er met zorg wordt gekeken naar de informatie, maar dat er geen bewijs is dat rebellen chemische wapens hebben gebruikt. Volgens een woordvoerder van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken is het duidelijk dat als er inderdaad chemische wapens zijn gebruikt bij de aanval, dit om een duidelijk antwoord van de internationale gemeenschap vraagt.

De Turkse premier Erdogan ontkent dat zijn land iets te maken zou hebben met chemische wapens. “Turkije heeft nog nooit in een situatie gezeten waarin het chemische wapens heeft gebruikt. We hebben deze niet ter beschikking.”

Onze Midden-Oostendeskundige Carolien Roelants zei vanochtend nog dat het een kwestie is van “eerst zien, dan geloven”:

“Beide partijen beschuldigen elkaar geregeld. De beweringen blijken dan meer dan eens niet waar, of half waar. Of de rebellen chemische wapens in handen hebben? Dan hadden de verenigde Staten en Israël zeer waarschijnlijk allang gewaarschuwd. Het laatste wat zij willen is dergelijke wapens in handen van moslimmilitanten of jihadisten. Het is duidelijk dat de VS en Israël de situatie goed in de gaten houden via onder meer satellietbeelden: ze weten waar Assads chemische arsenaal ligt opgeslagen en dus ook of er rond die locaties een opmars is van rebellen.”

Rusland is de belangrijkste bondgenoot van president Assad sinds het begin van de opstand tegen zijn regime. Al zeventigduizend mensen zijn daarbij omgekomen.

    • Frank Huiskamp