Rome verwacht een miljoen mensen bij installatie paus Franciscus

Paus Franciscus ontving gisteren de Argentijnse president Cristina Fernandez de Kirchner in het Vaticaan. Foto AFP

Paus Franciscus wordt vandaag officieel geïnstalleerd als leider van de rooms-katholieke kerk. De Italiaanse autoriteiten houden er rekening mee dat een miljoen mensen naar Rome trekken om de installatie bijwonen.

Sinds de zaligverklaring van paus Johannes Paulus II in 2011, toen zo’n anderhalf miljoen gelovigen naar Rome trokken, is het niet meer zo druk geweest op het Sint-Pietersplein en de omliggende straten. Namens Nederland wonen kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en minister-president Mark Rutte de installatie van Franciscus bij.

Grieks-orthodoxe kerk sinds 1054 weer aanwezig

Namens de Grieks-orthodoxe kerk woont patriarch Bartholomeus I de installatie bij. Het is sinds het Oosters schisma in 1054 niet meer voorgekomen dat een Grieks-orthodoxe kerkvader aanwezig was bij de installatie van een rooms-katholieke paus.

Met de wenken naar de oosters-orthodoxe kerk wil het Vaticaan de eenheid tussen christenen benadrukken. De gepensioneerde paus Benedictus XVI had het verenigen van alle christenen en het lijmen van de breuk tussen de oosters-orthodoxe kerk en de rooms-katholieke kerk een van de speerpunten van zijn beleid gemaakt.

Nederlandse kardinalen en bisschop aanwezig

In totaal zijn er 33 christelijke delegaties bij de installatie. Ook zijn afvaardigingen van de joodse, de islamitische, de boeddhistische, de jaïnistische en de sikh-gemeenschappen aanwezig. De Nederlandse kardinalen Wim Eijk en Ad Simonis en bisschop Frans Wiertz van Roermond zijn eveneens in Rome voor de inauguratie van Franciscus.

    • Jules Seegers