Religie? Daar vragen we niet naar

Istanbul (17 miljoen inwoners) telt 140 pleeggezinnen Kinderen uit instabiele gezinnen belanden op straat of in tehuizen Dat moet anders: „Volgens Europees model”

13 Jun 2011, Istanbul, Turkey --- Izmir and istanbul and selcuk, Turkey. 13th June 2011 -- A small girl is playing the flute on the street of Istanbul. Migration from the eastern areas of the country to the cities in the western part of Turkey is increasing the number of children, who are earning money on the streets. -- In Turkey about 20% of population lives below the poverty line and there is approximately 1 million child labourers. At least 7% of kids in the age group of 6 and 17 are working, many don't attend the school. --- Image by © Wiktor Szymanowicz/Demotix/Corbis
13 Jun 2011, Istanbul, Turkey --- Izmir and istanbul and selcuk, Turkey. 13th June 2011 -- A small girl is playing the flute on the street of Istanbul. Migration from the eastern areas of the country to the cities in the western part of Turkey is increasing the number of children, who are earning money on the streets. -- In Turkey about 20% of population lives below the poverty line and there is approximately 1 million child labourers. At least 7% of kids in the age group of 6 and 17 are working, many don't attend the school. --- Image by © Wiktor Szymanowicz/Demotix/Corbis © Wiktor Szymanowicz/Demotix/C>

Je vindt ze op de trappen van de metrostations. Met zakdoekjes leurend op het plein. Met hun neus tegen de ramen van de restaurants. In Istanbul en andere grote steden van Turkije zijn wezen of kinderen uit instabiele gezinnen meestal aan zichzelf overgeleverd. Er is een ministerie voor Familiezaken en Sociaal Beleid maar die noemt het aantal pleeggezinnen in deze metropool verwaarloosbaar. „We hebben in totaal 140 pleeggezinnen in Istanbul”, zegt een medewerker van het ministerie. In een stad van 17 miljoen inwoners.

Pleegzorg zoals in Nederland of Duitsland bestaat niet in Turkije. Kinderen die worden weggenomen bij hun biologische ouders komen meestal terecht in tehuizen. Op de website van het ministerie voor Familiezaken wordt Europa als voorbeeld genoemd. „We willen de zorg professionaliseren, net als in Duitsland”, zegt de medewerkster. Als ze al pleeggezinnen kan vinden dan hoeven ze slechts aan drie voorwaarden te voldoen: ouder dan 25 jaar, een Turks paspoort en een salaris. „Religie? Nee, daar vragen we nooit naar.”

Die uitspraken zijn opvallend gezien de ophef die in Turkije is ontstaan rond de pleegzorg van duizenden Turkse kinderen bij christelijke gezinnen in Nederland, Duitsland en België. Het negenjarige Turkse jongetje Yunus vult de krantenpagina’s omdat hij tegen de zin van zijn biologische moeder is ondergebracht bij een lesbisch ouderpaar in Den Haag.

De Turkse vicepremier Bekir Bozdag kondigde aan alle zeilen bij te zetten „om die kinderen terug te krijgen bij de biologische ouders of bij een gezin die wel hun goedkeuring heeft”. De voorzitter van de Turkse commissie voor mensenrechten sprak over „assimilatie” van Turkse kinderen bij christelijke gezinnen. „Het kind wordt weggerukt bij zijn ouders en op een weg geplaatst van langzame assimilatie.” Turkse Nederlanders roepen op Facebook op tot actie: „Holland, blijf van onze kinderen af.”

De ophef heeft ertoe geleid dat de sociale instanties die zich in Turkije met verwaarloosde of misbruikte kinderen bezighouden nu op kousenvoeten lopen. „Journalisten zijn onze vijand nu”, zegt de directeur van een kinderopvanghuis in het stadscentrum van Istanbul. Hij wil geen commentaar geven, behalve dat er te weinig pleeggezinnen beschikbaar zijn in deze stad.

Dat is ook de zorg van de vrouw van premier Recep Tayyip Erdogan, die donderdag naar Nederland komt. Emine Erdogan begon in december een project met de naam ‘de ambassadeurs van het hart’, met als doel het aantal tehuizen terug te dringen en meer pleeggezinnen te organiseren. „Volgens Europees model.”

Van de Turken is 99 procent volgens de officiële registers ‘moslim’. Hier ging bijna een eeuw van gedwongen assimilatie aan vooraf. Totdat de huidige regeringspartij AKP van Erdogan in 2002 aan de macht kwam was Koerdisch een verboden taal en werden Koerden ‘bergturken’ genoemd. Bij de Armeense krant Agos schatten ze dat een half miljoen christelijke Armeniërs na de Eerste Wereldoorlog werden opgenomen in Turkse gezinnen en werden bekeerd tot de islam. Toen de hoofdredacteur van de krant, Hrant Dink, schreef over de Armeense wortels van een heldin uit de Turkse geschiedenis, Sabiha Gökcen, werd hij aangeklaagd wegens „belediging van Turkendom”. In 2008 schoot een ultranationalist hem dood op de stoep van zijn krant.

Toch heeft Hermine Sayan van de Hrant Dink Stichting begrip voor de gevoeligheid van de Turkse Nederlanders voor ‘assimilatie’. „Aan de ene kant kun je de Turken beschuldigen van meten met twee maten. Ze willen meer nemen dan ze zelf geven. Noem het neo-Ottomanisme. Maar ik denk dat het belangrijk is dat je luistert naar de zorgen van de biologische ouders. De pijn in het hart van iemand die is bekeerd zal nooit verdwijnen. Daar weten wij alles van.”

Voor zover bekend zijn er geen recente voorbeelden bekend van Turkse kinderen van christelijke ouders die bij islamitische pleeggezinnen zijn ondergebracht. Waar nodig, springen andere christelijke gezinnen bij. „Ik geloof best dat een lesbisch stel goed voor een kind kan zorgen. Maar ik ben ook een echte christen en ik zou er problemen mee hebben als mijn kind door een gezin met een andere cultuur zou worden opgevoed”, zegt Sayan van de Hrant Dink Stichting. „De keuze moet aan de biologische ouders worden overgelaten.”

    • Bram Vermeulen