Stemming steunplan Cyprus gaat toch door ondanks uitstelverzoek

Demonstranten protesteren buiten bij het parlementsgebouw van Cyprus tegen het steunplan van de eurolanden voor het eiland, dat onder meer een spaardersheffing omvat. Op het protestbord rechts staat: 'Het is kapitalisme idioten!'
Demonstranten protesteren buiten bij het parlementsgebouw van Cyprus tegen het steunplan van de eurolanden voor het eiland, dat onder meer een spaardersheffing omvat. Op het protestbord rechts staat: 'Het is kapitalisme idioten!' Foto AFP / Patrick Baz

De regeringspartij Democratische Coalitie (DISY) in Cyprus wilde uitstel over de stemming over het steunprogramma, maar de stemming gaat toch door. Het parlement debatteert op dit moment over het steunplan van de eurolanden waarvoor Cyprus in ruil onder andere een omstreden spaardersheffing moet doorvoeren.

Wat de uitkomst van de stemming in de hoofdstad Nicosia zal zijn is nog onzeker zegt NRC-correspondent Marloes de Koning:

“Het is nu een hele onduidelijke situatie. Ik was net bij een voor Cypriotische begrippen grote demonstratie bij het parlementsgebouw. De meeste mensen willen dat het parlement “nee” zegt tegen het steunplan. Ze hebben er namelijk geen vertrouwen in dat het bij een eenmalige heffing blijft en zijn bang dat ze later weer zullen moeten betalen.”

Mocht er vanavond wel worden gestemd en er een “nee” komen tegen het plan, dan is het nog onduidelijk wat Plan B is. De Koning:

“De mensen die tegen zijn, willen vooral dat de regering opnieuw gaat onderhandelen, ook al heeft de eurogroep gezegd dat daar geen ruimte voor is. Wellicht is er toch nog een beetje speelruimte, maar voorlopig is het allemaal heel onvoorspelbaar en blijven de banken vermoedelijk nog de hele week dicht.”

Het noodlijdende land kreeg vrijdagnacht tien miljard euro steun toegezegd van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds. In ruil daarvoor moet het eiland het tekort flink terugschroeven en onder meer hogere belastingen heffen en staatsbedrijven privatiseren, wat 5,8 miljard euro moet opleveren.

Spaarders met meer dan een ton moeten bijna 10 procent inleveren

Volgens het voorstel zouden rekeninghouders met twintig- tot honderdduizend euro op de bank eenmalig 6,75 procent afdragen. Spaarders met een vermogen boven de ton zouden 9,9 procent inleveren. De spaardersheffing van 6,75 procent zou in het oorspronkelijke plan voor alle bedragen tot honderdduizend euro gelden. Maar op dat voorstel kwam veel kritiek. Gevreesd werd dat de heffing tot een bankrun zou leiden. Spaarders stonden van de week al in de rij voor de banken om in allerijl geld van de rekening te halen.

Groot-Brittannië heeft vandaag met een militair vliegtuig een miljoen euro aan cash geld gestuurd voor het geval de geldautomaten niet meer werken. Het Britse ministerie van Defensie liet in een verklaring weten:

“Een vliegtuig van de RAF is deze middag vertrokken naar CYprus met aan boord de nodige maatregelen om militair personeel en hun families in nood toch uit te kunnen betalen.”

Volgens Griekse krant moet minister van Financiën Cyprus opstappen

Op Twitter gingen er geruchten dat de minister van Financiën van Cyprus, Michalis Sarris, zijn ontslag zou hebben ingediend, maar dat de regering dit geweigerd zou hebben. De minister heeft tegen persbureau Reuters gezegd dat er niets waar is van geruchten over zijn ontslag. De Griekse krant Kathemerini meldde eerder vanmiddag dat de minister zou moeten opstappen. Sarris zou niet langer steun genieten van president Nikos Anastasiades: hij zou te weinig tegengas hebben gegeven tijdens de vergadering van de eurolanden en het IMF afgelopen vrijdag toen de voorwaarden werden bepaald voor het steunplan.

De minister zit op dit moment in Moskou. Rusland gaf Cyprus eerder een noodlening van 2,5 miljard euro. De Russische regering is het niet eens met de spaargeldheffing en ook boos dat het niet betrokken is bij de deal. Veel Russische bedrijven hebben geld in Cyprus geparkeerd.

Dijsselbloem: Europese spaarders hoeven niet ongerust te zijn

Minister Dijsselbloem van Financiën zei vanmiddag in de Kamer nog dat Europese spaarders niet bezorgd hoeven te zijn dat hun spaargeld in gevaar is. Hij zei dat Cyprus een geval apart is dat een speciale behandeling nodig heeft. Dijsselbloem benadrukte dat aan het depositogarantiestelsel, de afspraak van eurolanden dat de spaartegoeden van hun burgers tot 100.000 euro gegarandeerd gaan in het geval er banken failliet gaan, niet getornd is en ook niet wordt getornd.

    • Anouk Eigenraam