Regering Cyprus wil spaarder tot 20.000 euro ontzien

De banken op Cyprus blijven nog tot zeker donderdag gesloten.
De banken op Cyprus blijven nog tot zeker donderdag gesloten. Foto AP / Thanassis Stavrakis

De Cypriotische regering wil rekeninghouders die minder dan twintigduizend euro op de bank hebben niet langer laten bijdragen aan de spaardersheffing. Dat blijkt uit het herziene plan voor de heffing, dat momenteel wordt besproken in de financiële commissie van het Cypriotische parlement.

In het nieuwe plan moeten spaarders met twintig- tot honderdduizend euro op de bank eenmalig 6,75 procent afdragen, meldt persbureau AP. Boven de ton blijft het percentage op 9,9 procent, zoals in het oorspronkelijke plan. De heffing van 6,75 procent zou in het oorspronkelijke plan voor alle bedragen tot honderdduizend euro gelden. Op dat voorstel kwam veel kritiek. Tot nu toe werden bedragen tot honderdduizend euro ontzien in reddingsplannen van landen en banken. Gevreesd werd dat de heffing tot een bankrun zou leiden in de andere zwakkere eurolanden.

Eurogroep vindt nieuw plan waarschijnlijk prima

De eurogroep vindt het waarschijnlijk prima als Cyprus ervoor kiest mensen met weinig vermogen te ontzien. Dat heeft zelfs de voorkeur, stond in de verklaring die gisteravond na nieuw overleg werd verspreid. De mix maakt niet uit, de uitkomst wel: er moet snel 5,8 miljard euro op tafel. In ruil daarvoor kreeg het noodlijdende land vrijdagnacht tien miljard euro steun toegezegd van de eurolanden en het Internationaal Monetair Fonds.

De opstelling van Europa dwingt politici in Nicosia tot moeilijke en lang uitgestelde keuzes, schrijft onze correspondent Marloes de Koning vanmiddag in NRC Handelsblad:

Over de economische en politieke invloedsfeer war Cyprus bij wil horen. Of de economie zo moet blijven leunen op een opgeblazen financiële sector. En wie in dit land de zwaarste lasten moeten dragen.

Vrees voor bankrun als banken weer opengaan

De president van de Cypriotische centrale bank wil dat alsnog alle bedragen tot honderdduizend euro worden ontzien, zei hij vanochtend. Hij vreest dat als de banken op Cyprus weer opengaan tien procent van de spaargelden van de rekeningen wordt gehaald. De banken gaan op zijn vroegst donderdag weer open. Voor de heffing op de spaartegoeden wordt 15 maart als meetmoment aangehouden.

Het Cypriotische parlement stemt in principe om 17.00 uur Nederlandse tijd over de heffing. Een regeringswoordvoerder zei vanochtend echter dat waarschijnlijk ook het herziene plan geen meerderheid achter zich krijgt. Als dat het geval is, wordt de stemming mogelijk opnieuw uitgesteld. De stemming stond oorspronkelijk voor zondag op de agenda.