Rechtbank beëindigt tbs van ‘nog gevaarlijke’ man

De rechtbank in Middelburg heeft de tbs beëindigd van een 38-jarige man die door zijn behandelaars nog gevaarlijk wordt geacht. De man lijdt aan paranoïde schizofrenie en kreeg op 18-jarige leeftijd tbs opgelegd wegens diefstal, een poging tot zware mishandeling en bedreiging. Hij stak een jongen met een mes in zijn buik. De rechtbank vindt dat tbs in zijn geval in strijd is met het Europees Verdrag voor de Rechten van de Mens.

Dit blijkt uit de beschikking die de rechtbank Middelburg heeft gepubliceerd. Het Openbaar Ministerie had verlenging van de tbs geëist met twee jaar. Volgens het OM is de kans op herhaling zeer groot.

De man heeft sinds 13 jaar de longstay-status en verblijft in de Pompekliniek. Daar wordt niet meer behandeld met het oog op terugkeer in de samenleving. De man is niet op vrije voeten. Het OM heeft beroep aangetekend waardoor de man vastzit tot dat is afgerond.

De rechtbank schrijft dat de man toen hij veroordeeld werd nog „een adolescent” was en nu „reeds meer dan de helft van zijn leven” in een tbs-kliniek vastzit. De feiten die hij heeft gepleegd zijn „ernstig” maar betreffen „niet de zwaarste categorie”. Bovendien vindt de rechtbank dat het recidiverisico niet goed kan worden ingeschat omdat de man geen verloven krijgt.

„Dit is een provocerende uitspraak van de rechtbank Middelburg”, zegt hoogleraar forensische psychiatrie Hjalmar van Marle. De rechtbank zegt hiermee volgens hem dat het middel tbs „te zwaar” is voor de delicten die de man heeft gepleegd en „te lang heeft geduurd”. „De rechters zeggen tegen de samenleving: verzin maar iets anders. Bijvoorbeeld opname in een psychiatrische kliniek.” De rechtbank schrijft ervan uit te gaan dat de man „niet zonder enige vorm van opvang” in vrijheid zal worden gesteld.

De advocaat van de man, Sladjana Marjanovic, noemt de uitspraak van de rechtbank „dapper” en hoopt dat andere rechtbanken er een voorbeeld aan nemen. „Ons kantoor zegt al jaren dat tbs voor sommige delicten disproportioneel uitpakt.”

Volgens Van Marle heeft deze beschikking niet per se gevolgen voor andere tbs’ers met de longstay-status. „Het verhaal van deze man is heel uitzonderlijk, iemand die vanaf jonge leeftijd zo lang vastzit.”

Eind 2011 zaten er 180 tbs’ers in een longstay-kliniek.