Paus Franciscus bij installatie: geef meer aandacht aan armen en milieu

Paus Franciscus vanochtend tijdens de installatiemis in Rome.
Paus Franciscus vanochtend tijdens de installatiemis in Rome. Foto AFP / Filippo Monteforte

Paus Franciscus is vanochtend tijdens zijn installatiemis op het Sint-Pietersplein officieel beëdigd. De paus werd eerder bij aankomst op het plein toegejuicht door honderdduizenden gelovigen. In zijn preek vroeg Franciscus aandacht voor de armen en het milieu.

Franciscus kreeg kort na het begin van de installatiemis het pallium om, de dunne stoffen band over zijn habijt die symbool staat voor het schaap dat door de herder wordt gedragen, en de pauselijke vissersring, een verwijzing naar Petrus als visser van gelovigen. Nadat een aantal kardinalen namens het hele college van kardinalen de belofte van gehoorzaamheid heeft herhaald droeg de paus de mis op, omringd door andere kerkelijke leiders.

In zijn preek riep de paus op tot het beschermen van de armen, volgens hem ten onrechte “de laatsten aan wie we denken”. Franciscus zei dat hij zich als paus door de armen zal laten inspireren. Ook stelde hij dat mensen de “vernietiging” van de natuur moeten voorkomen. Verder sprak de paus zich uit tegen haat en afgunst en riep hij zijn toehoorders op “goedheid en tederheid” te tonen.

Voormalig NOS-correspondente Andrea Vreede twittert over de preek van de paus:

Twitter avatar andreavreede Andrea Vreede #Franciscus roept machtigen der aarde op hoeders te zijn van schepping, van Gods plan zoals uitgedrukt door natuur, geen dood en verwoesting
Twitter avatar andreavreede Andrea Vreede #Franciscus verheft stem wanneer hij oproept tot meer goedheid en tederheid. Mededogen en openheid tegenover anderen

De paus maakte in zijn preek duidelijk dat hij een hele andere paus wil zijn dan zijn voorganger Benedictus, zegt onze buitenlandredacteur Marc Leijendekker in reactie op de preek:

“Benedictus leek af en toe echt de hoofdtheoloog van de kerk te willen zijn, terwijl Franciscus duidelijk kiest voor een andere toon, de toon van een herder. Hij zei dat zijn pausschap in het teken zal staan van de dienstbaarheid. Het politieke in zijn preek was zijn opmerking dat mensen de bewakers van de schepping zijn. Zijn toon was opvallend: hij vroeg aandacht voor de zwakkeren en hield een pleidooi voor tederheid en vermogen tot liefde.”

Bekijk hier beelden van de toespraak van de paus:

Tientallen staatshoofden en honderdduizenden gelovigen aanwezig

Bij de installatiemis in Rome zijn tientallen staatshoofden en andere politieke leiders aanwezig, onder wie kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en premier Rutte. Ook de Amerikaanse vicepresident Joe Biden en de Argentijnse president Kirchner zijn van de partij. De politie in Rome hield rekening met de komst van een miljoen belangstellenden.

Premier Rutte twitterde tijdens de mis deze foto:

Twitter avatar MinPres Minister-president Foto: @MinPres, Prins van Oranje en Prinses Máxima bij de inauguratie van paus Franciscus op het Sint-Pietersplein http://t.co/uXvaWCEcb4

Namens de Grieks-orthodoxe kerk woont patriarch Bartholomeus I de installatie bij. Het is sinds het Oosters schisma in 1054 niet meer voorgekomen dat een Grieks-orthodoxe kerkvader aanwezig was bij de installatie van een rooms-katholieke paus.

In totaal zijn er 33 christelijke delegaties bij de installatie. Ook zijn afvaardigingen van de joodse, de islamitische, de boeddhistische, de jaïnistische en de sikh-gemeenschappen aanwezig. De Nederlandse kardinalen Wim Eijk en Ad Simonis en bisschop Frans Wiertz van Roermond zijn eveneens in Rome voor de inauguratie van Franciscus.

Kijk via onze site live mee naar de installatiemis van paus Franciscus.

Bekijk hier onze fotoserie van de installatiemis: