Parlement Cyprus verwerpt steunplan met een keihard ‘nee’

Demonstranten schreeuwen buiten het parlementsgebouw van Cyprus tegen het reddingsplan om het eiland er weer bovenop te krijgen.
Demonstranten schreeuwen buiten het parlementsgebouw van Cyprus tegen het reddingsplan om het eiland er weer bovenop te krijgen. Foto Reuters / Yorgos Karahalis

Het parlement van Cyprus heeft vanavond na een debat het steunprogramma verworpen. Het plan van de eurolanden waarvoor Cyprus onder andere een omstreden spaardersheffing moet doorvoeren, werd verworpen met 36 stemmen van de 56.

De regeringspartij had eerder vanavond gevraagd om uitstel van de stemming, maar kreeg die niet. Het 56-koppige parlement stemde vervolgens tegen het steunplan met 36 stemmen tegen en negentien onthoudingen. Demonstranten buiten het parlement juichten en begonnen spontaan het volkslied te zingen toen ze duidelijk werd dat het parlement tegen had gestemd. De uitkomst van deze “nee” was verwacht, zegt NRC-correspondent Marloes de Koning:

“Dit is de hele dag natuurlijk een beetje voorspeld, maar er waren hier toch heel veel mensen die hadden verwacht dat de stemming werd uitgesteld. Ik sta hier nu bij de demonstranten, en dat geeft geen representatief beeld, maar ze zijn hier ontzettend trots dat er eindelijk iemand ‘nee’ heeft gezegd tegen de ‘dictaten van de trojka’, zoals ze het hier noemen.”

Dit ‘nee’ stort het land wel in een onzekere situatie:

“Het is heel onduidelijk wat er nu gaat gebeuren. De mensen die tegen zijn, willen vooral dat de regering opnieuw gaat onderhandelen, ook al heeft de eurogroep gezegd dat daar geen ruimte voor is. Waarschijnlijk wordt morgen toch weer heronderhandeld en is er nog een beetje speelruimte, waardoor het steunpakket wellicht toch nog door kan gaan.”

Lees ook:

Cyprus krijgt 10 miljard steun in ruil voor spaardersheffing

Het noodlijdende land kreeg vrijdagnacht tien miljard euro steun toegezegd van de eurolanden en het IMF. In ruil daarvoor moest het eiland onder andere een omstreden spaardersheffing doorvoeren, wat meteen tot grote ophef leidde in het land.

De eurolanden zeiden voor de stemming al dat zonder deze heffing het hele reddingsplan niet door doorgaat. De Europese Centrale Bank heeft zelfs gedreigd noodleningen aan Cypriotische banken in problemen te stoppen. De Franse minister van Financien Pierre Moscovi zei tegen verslaggevers van Reuters in Parijs dat het eiland echt niet meer dan 10 miljard euro krijgt aan leningen:

“Boven de 10 miljard betreden we een schuld met een omvang die onhoudbaar is.”

Volgens het voorstel zouden rekeninghouders met twintig- tot honderdduizend euro op de bank eenmalig 6,75 procent afdragen. Spaarders met een vermogen boven de ton zouden 9,9 procent inleveren. In het oorspronkelijke voorstel moesten ook spaarders tot twintigduizend euro een heffing betalen, maar de regering wilde die ontzien, bleek vandaag.

De vrees was dat de heffing tot een bankrun zou leiden. Spaarders stonden van het weekend al in de rij voor de banken om in allerijl geld van de rekening te halen. De geldautomaten moesten voortdurend worden bijgevuld. De banken gaan op z’n vroegst donderdag weer open. Groot-Brittannië stuurde vandaag al een militair vliegtuig met een miljoen euro aan cash om in nood militair personeel te kunnen betalen.

Beurzen reageren met een daling

De handel op de beurs van Cyprus is voor nog twee dagen stilgelegd. In een reactie op de verwerping van het parlement sloten de beurzen wereldwijd lager. In de VS daalde de Dow Jones met 33,07 punten naar 14,418.99. Standard & Poor’s 500 Index daalde met 8,31 punten en de Nasdaq gaf 20,61 punten weg om op 3,216.98 te eindigen. De AEX sloot voor de stemming evenals de Londense FTSE 100 al 0,3 procent lager op 352,05 punten en wist het verlies iets te beperken ten opzichte van omringende beurzen. De Duitse DAX leverde 0,8 procent in en de Franse beurs 1,3 procent.