Opnieuw kippenbedrijf geruimd om vogelgriep

Onderzoek van de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit vorige week bij pluimveebedrijf Wegdam in Lochem, waar vogelgriep was geconstateerd. Foto ANP / Vincent Jannink

Een biologisch pluimveebedrijf in Zeewolde wordt geruimd omdat vogelgriep is vastgesteld. Dat meldde het ministerie van Economische Zaken vanmiddag. Vorige week werd al een kippenbedrijf in het Gelderse Lochem geruimd vanwege het virus.

Net als in Lochem gaat het ook bij het bedrijf in Flevoland om de milde variant van het virus. Omdat dat kan muteren tot de zeer besmettelijke en voor kippen dodelijke variant, worden bedrijven altijd geruimd als het virus wordt aangetroffen. Het bedrijf in Zeewolde telt 24 duizend legkippen. In Lochem waren het er 85 duizend.

Vanaf dinsdagmiddag geldt in een zone van een kilometer rond het bedrijf een vervoersverbod voor pluimvee, eieren, pluimveemest en gebruikt strooisel. Binnen het gebied liggen geen andere pluimveebedrijven.

    • Pim van den Dool