Ook Sørensen nam epo bij Raboploeg

In navolging van de Nederlanders Michael Boogerd en Thomas Dekker heeft Rolf Sørensen gisteren toegegeven in zijn wielerperiode bij Rabobank structureel doping te hebben gebruikt. Dat heeft de Deense toprenner uit de jaren 90 gisteren laten weten.

Sørensen verklaart over zijn dopegebruik – epo en cortisonen – dat hij niet onder wilde doen voor zijn concurrenten. „Ik had al veel eerder schoon schip moeten maken. Mijn bekentenis komt veel te laat. Ik verontschuldig me vooral tegenover de mensen die me al die tijd probeerden te verdedigen”, zei de land- en generatiegenoot van Tourwinnaar Bjarne Riis die een paar jaar geleden zelf toegaf op grote schaal met name epo te hebben gebruikt.

Andere Denen die eerder uit de school klapten zijn Brian Holm, de oud-TVM’ers Jesper Skibby en Bo Hamburger en Michael Rasmussen. De laatste ex-Raborenner is momenteel met de Nederlandse bankploeg in een rechtszaak verwikkeld. Volgens Rasmussen had de teamleiding rond 2007 weet van het collectieve dopinggebruik binnen de profploeg van Rabobank.

Sørensen vindt nu dat hij eerder duidelijkheid had moeten geven over het gebruik van verboden middelen. „Het is me in de afgelopen jaren een paar keer gevraagd. Dat ik toen niet eerlijk ben geweest is uitsluitend mijn verantwoordelijkheid.”

Sørensen was zestien jaar lang wielerprof en behoorde een decennium lang tot de wereldtop. Tussen 1996 en 2000 was hij achtereenvolgens kopman en wegkapitein voor Rabobank. De nu 47-jarige Sørensen won in zijn lange profloopbaan onder meer Parijs-Tours, Parijs-Brussel, de Ronde van Vlaanderen, Luik-Bastenaken-Luik en hij droeg de gele leiderstrui in de Tour de France. De uitblinker op heuvelachtig terrein won ook de Italiaanse rittenkoers Tirreno-Adriatico, de Catalaanse Week en Rund um den Henninger Turm.