Nieuwe Vestia-directeur heeft zijn charisma nodig

Na de derivatenramp krijgt corporatie Vestia een tweekoppig bestuur met Arjan Schakenbos en Willy de Mooij.

Op personeelsfeestjes waagt directeur Arjan Schakenbos (55) zich nog wel eens op de dansvloer. „Een wat koddig gezicht” met zijn twee meter en grijze bos haar, vertelt zijn rechterhand bij woningbelegger Vesteda, Luurt van der Ploeg. „Maar hij kan gewoon heel enthousiast worden van mensen.”

Schakenbos heeft charisma,humor en is zéér diplomatiek, zeggen bekenden. Handige eigenschappen voor de nieuwe bestuursvoorzitter van Vestia. Voorganger Erik Staal maakte geen vrienden in de sector. En de 700 miljoen euro die andere corporaties moeten meebetalen aan Vestia’s redding liggen gevoelig.

Schakenbos werkte ooit al zes jaar als corporatiedirecteur en had een hekel aan negatieve beeldvorming. Corporaties worden „gretig” afgeschilderd als „onbetrouwbare, bureaucratische organisaties”, die „inefficiënt geleid worden door inhalige machtswellustelingen” schreef hij in 2010 in Het Financieele Dagblad.

Anders dan Staal zal Schakenbos na de derivatenramp bij Vestia niet enig bestuurder zijn, maar samenwerken met financieel bestuurder Willy de Mooij, maakte Vestia gisteren bekend. En anders dan Staal, worden ze keurig betaald binnen de nieuwe salarisnormen (Schakenbos 228.000 euro en De Mooij 185.000 euro). Naar verwachting volgen ze per 1 juni interim-directeuren Gerard Erents en Jacques Thielen op.

Schakenbos heeft ervaring met reorganiseren. Hij was managing partner bij organisatieadviesbureau Twynstra Gudde (1996-2004). In 2007 fuseerde hij het Woningbedrijf Rotterdam met de Nieuwe Unie tot corporatie Woonstad Rotterdam. Hij slankte Vesteda (2011-2013) af en richtte de woningbelegger meer op het middensegment dan op luxe.

Met „commercieel denken in snel rendement” had hij het bij Vesteda soms lastig, volgens zijn collega Van der Ploeg. „In discussies nam hij het vaak op voor de volkshuisvesting.”

    • Eppo König