‘Neef van Gaddafi opgepakt in Egypte’

Een neef van de wijlen Libische leider Moammar Gaddafi is vandaag opgepakt door de Egyptische politie na een urenlange belegering van zijn huis in het centrum van de hoofdstad Caïro. Dat hebben ooggetuigen en een bron bij de Egyptische veiligheidsdiensten gezegd, meldt persbureau AP.

De neef, Ahmed Qaddaf al-Dam, is een voormalig medewerker van de Libische inlichtingendienst en wordt gezocht voor zijn rol bij de opstand in Libië in 2011. Bij de belegering van zijn huis schoot hij meermaals in de lucht om de politie weg te jagen. Maar na enkele uren weerstand gaf hij zich over aan de Egyptische veiligheidsdiensten.

Hij zou echter gezegd hebben meteen een klacht te willen indienen bij de Libische en Egyptische autoriteiten over zijn arrestatie.

Een van de zoons van Gaddafi, Saif al-Islam, werd vorig jaar opgepakt. Hij wordt in Libië berecht, al proberen zijn advocaten hem berecht te krijgen bij het Internationaal Strafhof in Den Haag, omdat ze vrezen dat hij geen eerlijk proces krijgt in Libië.

Vorig jaar diende het Libische openbaar ministerie een verzoek in bij Egypte voor de uitlevering van veertig Libiërs, die banden hadden met het regime van Gaddafi en die verdacht worden van misdaden gedurende de opstand in het land. Onder hen is de voormalige minister van buitenlandse zaken Ali Al-Treki en de chef van de militaire inlichtingendienst Bouzeid al-Jabou. De Libische oud-premier Al-Baghdadi Al-Mahmoudi, werd vorig jaar al door Tunesië uitgeleverd aan Libië.

    • Anouk Eigenraam