Morgen begint de lente, maar het wordt alleen maar kouder

Morgen is het officiële begin van de lente. Die is alleen nu nog ver te zoeken. Voorlopig worden de vooruitzichten ook niet veel beter.

Een besneeuwde narcis: het is vooralsnog een reëel lentebeeld. Foto AFP / Martin Gerten.

Laten we met het positieve nieuws beginnen: morgen, rond het middaguur, begint eindelijk de lente. De astronomische dan, de meteorologische lente is begin maart al gestart. Daarmee is het meteen wel gezegd. Voorlopig is daar namelijk nog helemaal niets van te merken. Integendeel: het wordt alleen maar kouder. De oorzaak is volgens weerman Piet Paulusma een “koude oost- tot noordoostelijke stroming samen met depressies”.

Twitter avatar Femmeelia Femke Ik wil #lente en #rokjesdag en #picknick in het park en #rose en nog veel meer! Let the sun shine

Wij ook. Maar dat zit er nog even niet in. Vandaag valt het nog relatief mee: er is sprake van “lokaal wat buiige regen”, maar de zon komt ook af en toe door. Maar daarna volgt regen en zelfs natte sneeuw. Verderop in de week wordt het echter in de woorden van het KNMI “uitgesproken koud” met lichte, soms matige vorst. Maar hee, het wordt in ieder geval “overwegend droog”.

“Don’t shoot the messenger”

De tweetende weermannen en -vrouwen verontschuldigen zich op Twitter zelfs voor de nare vooruitzichten. “Gaat dat snel gebeuren, twintig graden?”, wordt er gevraagd aan RTL-weervrouw Helga van Leur. Nope, sorry.

Ook weerman Reinier van den Berg hashtagt zijn excuses, nadat hij ons het tegenvallende vooruitzicht heeft gemeld:

Twitter avatar weermanreinier Reinier van den Berg Handschoenen, wanten, oorwarmers. Houdt ze paraat. Winterkou verovert ons land opnieuw. Vooral lvanaf weekend ijzige oostenwind. #Iamsorry

Wat te doen, wat te doen…

Het ziet er voorlopig dus niet zo best uit. Dan kun je natuurlijk gaan klagen:

Twitter avatar NIGELEERHART Nigel Oke het is morgen dus gewoon lente en kijk dit weer #haataanditland

Of je bent sarcastisch:

Twitter avatar livelikedenise Denise ♔ dus morgen begint de lente met overheerlijke sneeuw. Wauw, mijn dag kan niet meer stuk.

Of je doet gewoon alsof je neus bloedt:

Twitter avatar willemvanboekel Willem van Boekel Ik laat vandaag gewoon vast de zomerbandjes monteren. Misschien dat dat helpt. #lente

Is er dan helemaal geen goed nieuws te melden? Ja, als je van schaatsen houdt. Volgens Weerprimeur is er rond Pasen wellicht schaatsijs in Groningen.

En voor de niet-schaatsers in het noorden van het land? Helga, heb jij nog iets positiefs te melden?

Twitter avatar helgavanleur Helga van Leur Mijn hemel! Zelfs ’t sprankeltje hoop op minder koud weer is bevroren (groene lijnen geven onzekerheid verwachting) http://t.co/p4Pu4F0LwP

Bron: KNMI, via Buienradar.nlBron: KNMI, via Buienradar.nl

    • Frank Huiskamp