Terugkijken: de installatiemis van paus Franciscus in Rome

AFP / Filippo Monteforte

Tientallen staatshoofden en andere politieke leiders waren vanochtend bij de plechtige installatiemis van paus Franciscus in Rome, die om 9.30 uur begon. Op en rond het Sint-Pietersplein werd de paus toegejuicht door honderdduizenden belangstellenden.

Onder de aanwezigen in Rome waren onder anderen kroonprins Willem-Alexander, prinses Máxima en premier Rutte. Ook geven de Amerikaanse vicepresident Joe Biden, de Argentijnse president Kirchner en de president van Zimbabwe Robert Mugabe acte de presence.

De installatiemis was met een aantal vaste rituelen omgeven. De nieuwe paus ging bidden op het graf van Petrus, in een tombe onder de Sint Pieter. Daarna kreeg hij het pallium om, de dunne stoffen band over zijn habijt die symbool staat voor het schaap dat door de herder wordt gedragen, en de pauselijke vissersring, een verwijzing naar Petrus als visser van gelovigen. Nadat een aantal kardinalen namens het hele college van kardinalen de belofte van gehoorzaamheid had herhaald (ze hebben dat ieder afzonderlijk al gedaan in de Sixtijnse kapel) droeg de paus de mis op, omringd door andere kerkelijke leiders.

Vol nieuwsgierigheid werd er uitgekeken naar zijn preek, waarin de paus politici en anderen opriep meer aandacht te geven aan de armen en het milieu. Verder sprak de paus zich uit tegen haat en afgunst en riep hij zijn toehoorders op “goedheid en tederheid” te tonen.

Kijk hier de belangrijkste momenten van de installatiemis terug:

Kijk hier het grootste deel van de preek van paus Franiscus terug:

Kijk hier hoe de paus in een open pausmobiel op het Sint-Pietersplein arriveerde:

Kijk hier terug hoe de paus ging bidden bij het graf van Petrus:

    • Pim van den Dool