Leger zet drones aan de grond wegens technisch mankement

De drones van het Nederlandse leger zijn aan de grond gezet door defensie. De reden is een structureel mankement aan de staart. Dat bevestigt het ministerie van Defensie aan NRC Handelsblad.

Over de inzet van drones worden in de politiek steeds meer kritische vragen gesteld.
Over de inzet van drones worden in de politiek steeds meer kritische vragen gesteld. Foto ANP via EPA

De drones van het Nederlandse leger zijn door Defensie aan de grond gezet. De onbemande vliegtuigjes hebben een structureel mankement aan de staart. Dat bevestigt het ministerie van Defensie aan NRC.

“Rond de vijf” vliegtuigjes van het type Raven zijn neergestort in de laatste weken van januari en de eerste van februari, zegt een woordvoerder. Waar en wanneer dit precies gebeurde, wil de woordvoerder niet zeggen. Wel waren de crashes voor Defensie aanleiding om alle Ravens in Nederland voorlopig niet meer te gebruiken.

Wanneer die beslissing precies genomen is, wil Defensie niet zeggen. Voor zover bekend zijn de onbemande vliegtuigjes begin februari voor het laatst boven de bebouwde kom ingezet. De politie in Harlingen heeft ze toen gebruikt om inbrekers op te sporen. De Ravens zijn oorspronkelijk aangeschaft voor het verkennen van terrein in Afghanistan.

Met een lengte van 91 centimeter en een spanwijdte van 1 meter 37 heeft het onbemande toestel veel weg van een modelvliegtuigje en kan uit de hand gelanceerd worden. Onder de drone hangt een camera die bij dag en nacht gebied in kaart kan brengen. Op de grond kunnen politie en militairen live meekijken met het gemaakte beeld. Een vliegtuigje kan een uur in de lucht blijven voor het afgewisseld moeten worden en vliegt meestal op een hoogte van 300 meter. In totaal heeft Nederland 25 sets van 3 Ravens.

De Ravens die defensie in Kunduz gebruikt zijn wel in gebruik gebleven. Het probleem met de staart deed zich daar niet voor, zegt de woordvoerder. De reserveonderdelen waarmee de kapotte staarten gerepareerd kunnen worden, zijn inmiddels binnengekomen bij Defensie.

Update 12.10u: Defensie heeft aan NRC laten weten dat de drones “tijdelijk” niet konden vliegen, maar dat de kapotte staarten inmiddels zijn gerepareerd en dat de toestellen weer inzetbaar zijn.