Kortkolom sport

Voetbalwedstrijden zijn steeds veiliger

Amsterdam. Wedstrijden in het betaald voetbal worden steeds veiliger. Dat concludeert het Auditteam Voetbal en Veiligheid in een terugblik op de afgelopen drie jaar. Het rapport is gisteren overhandigd aan minister van Veiligheid en Justitie Ivo Opstelten (VVD). De clubs, gemeenten, politie en justitie werken volgens de onderzoekers goed samen om de veiligheid in en rond de stadions te waarborgen. De meeste clubs hebben ‘risicosupporters’ duidelijk in beeld. Zeker in de eredivisie zijn de stadions „modern en veilig”. 98 procent van de supporters voelt zich dan ook veilig in het stadion, zo bleek al uit eerder onderzoek. (NRC)

Onderzoek naar klap Mertens aan Sneijder

Zeist. De aanklager betaald voetbal start een vooronderzoek naar Dries Mertens. De aanvaller van PSV zou zaterdag tegen RKC een slaande beweging naar Rodney Sneijder hebben gemaakt. Op basis van verklaringen en tv-beelden besluit de aanklager of hij Mertens wil schorsen. De rode kaart voor Marco Bizot zondag tijdens de thuiswedstrijd tegen FC Twente (0-3) is geseponeerd. De aanklager acht niet bewezen dat de keeper van FC Groningen een overtreding heeft gemaakt. Het is de derde keer dit seizoen dat een rode kaart van FC Groningen worden ingetrokken. (NRC)

‘Radioshack stopt als sponsor wielerploeg’

Amsterdam. Radioshack stopt eind dit seizoen met de sponsoring van de gelijknamige wielerploeg, zo meldt de Franse krant l'Equipe vandaag. Naast verliezen en een focus op de Aziatische markt spelen dopingschandalen mee in de beslissing van het Amerikaanse elektronicabedrijf om te stoppen. De formatie begon in 2010 met Lance Armstrong als boegbeeld. (Novum)

Schaatser Keulstra naar ploeg Jac Orie

Amsterdam. Pien Keulstra (19) gaat rijden voor Team Activia van coach Jac Orie. De schaatsster komt over van Jong Oranje. Keulstra reed dit seizoen geen officiële wedstrijden als gevolg van een eetprobleem. De Twentse verraste in 2011 door Nederlands kampioene te worden op de drie en vijf kilometer. (Novum)