Kortkolom economie

Autoverkopen in Europa dalen door

Amsterdam. De Europese autoverkopen hebben in februari de dalende trend doorgezet die in oktober 2011 begon. In de Europese Unie werden ruim 795 duizend auto’s verkocht, 10,5 procent minder dan in dezelfde maand een jaar eerder. Dat maakte de branchevereniging van Europese autoproducenten ACEA dinsdag bekend. In Nederland daalde de verkoop met 26,8 procent. Alleen in Groot-Brittannië nam de verkoop van het aantal auto’s toe, met 7,9 procent. Dat zijn 67.000 personenwagens. (Novum)

Helft boetes NMa overleeft rechter niet

Amsterdam. Afgelopen jaar bleef slechts 54 procent van de boetes van de Nederlandse Mededingingsautoriteit (NMa) bij de rechter overeind staan. Dat staat in het jaarverslag van de NMa. Voor 32 zaken verscheen de toezichthouder in 2012 bij de rechter. In 2011 kreeg de mededingingsautoriteit nog in 83 procent van de 25 bezwaar- en beroepszaken een positief oordeel. De NMa deelde vorig jaar voor 36,5 miljoen euro aan nieuwe boetes uit. (NRC)

KPN verkoopt infrastructuurtak

Amsterdam. Telecombedrijf KPN verkoopt zijn bedrijfstak Infrastructure Services & Projects (IS&P) aan SPIE Nederland. Dat heeft het concern vandaag bekendgemaakt, zonder financiële details te vermelden. IS&P richt zich op communicatie-infrastructuren en was vorig jaar goed voor een omzet van 100 miljoen euro. De tak heeft zeshonderd man personeel in zes vestigingen. De Nederlandse mededingingsautoriteit moet de overname nog wel goedkeuren. SPIE is een Europees bedrijf dat onder meer energie- en communicatiesystemen bouwt en exploiteert. De Nederlandse tak heeft een jaaromzet van 321 miljoen euro, er werken 1.900 mensen. (Novum)

Lego bouwt eerste fabriek in China

Amsterdam. Lego gaat zijn eerste fabriek in China bouwen. De Deense speelgoedfabrikant wil zich meer toespitsen op de Aziatische markt. Dat is de snelst groeiende markt voor de producent van de befaamde speelgoedblokjes. De groei lag daar de laatste jaren boven de 50 procent. Lego investeert 100 miljoen euro in de nieuwe vestiging. De fabriek moet in 70 tot 80 procent van de Aziatische bevoorrading kunnen voorzien. (NRC)

10 procent meer uit huurhuis gezet

Amsterdam. Woningcorporaties hebben vorig jaar 6.750 gezinnen uit hun huurhuis gezet. Dat is 10 procent meer dan een jaar eerder. Dat blijkt uit een enquête van koepelorganisatie Aedes onder 174 woningcorporaties. Bij acht op de tien gevallen was huurachterstand de reden. Volgens Aedes is de economische crisis daar debet aan. Na huurachterstand is woonfraude of illegale onderhuur de belangrijkste reden voor uitzetting. Illegale wietteelt staat op de derde plaats. Een uitzetting kan pas plaatsvinden na tussenkomst van de rechter. Vorig jaar werden hierover 24.000 vonnissen uitgesproken. (Novum)