Kortkolom buitenland

Golf aanslagen eist 56 levens in Bagdad

bagdad. Een golf van bomaanslagen heeft vanochtend in de Iraakse hoofdstad Bagdad zeker 56 mensen het leven gekost. Meer dan 200 mensen raakten gewond bij aanslagen in verschillende delen van Bagdad, aldus medische en veiligheidsdiensten. De aanslagen hadden plaats op de tiende verjaardag van de AmerikaansBritse invasie die leidde tot de val van Saddam Hussein. De slachtoffers zijn voornamelijk shi’ieten. Naar wordt aangenomen was het geweld het werk van sunnitische extremisten van Al-Qaeda-in-Irak die in het land een plaats hebben gevonden. De groep eiste gisteren de verantwoordelijkheid op voor een reeks aanslagen op het ministerie van Justitie zondag, waarbij ongeveer 30 doden vielen. (AP)

Tamil-partij stapt uit Indiase regering

New Delhi. Een kleine coalitiegenoot van de Indiase Congrespartij is vandaag uit de regering gestapt uit protest tegen een resolutie bij de Verenigde Naties over de behandeling van de Tamils in Sri Lanka. De DMK-partij, wier basis in de Indiase deelstaat Tamil Nadu ligt, vindt dat de regering ten onrechte een afgezwakte resolutie heeft geaccepteerd. De DMK eist een internationaal onderzoek omdat de Sri-Lankese regering zich zou hebben bezondigd aan genocide. De regeringscoalitie houdteen krappe meerderheid in het Indiase Lagerhuis. (AP)

Fukushima: zorg na lange stroomstoring

Tokio. In de kerncentrale van het Japanse Fukushima, die door de tsunami in 2011 zwaar beschadigd raakte, is gisteravond de stroom uitgevallen. Daardoor vielen de koelinstallaties uit. Pas na 20 uur was de stroomtoevoer in een bassin van de centrale hersteld. In drie andere bassins zou dit naar verwachting morgen gebeuren. Volgens de exploitant van de centrale, Tepco, kan de koelinstallatie zonder problemen vier dagen uitvallen, maar velen in Japan reageerden bezorgd. (AP)

Vijf bomaanslagen in N-Nigeria: 25 doden

Kano. Vijf explosies op een busstation in de Noord-Nigeriaanse stad Kano hebben aan zeker 25 mensen het leven gekost. De aanslag is niet opgeëist. Autoriteiten vermoeden dat de islamitische terreurgroep Boko Haram verantwoordelijk is. De aanslag had plaats in de wijk Sabon Gari, waar voornamelijk immigranten uit het christelijke zuiden wonen. Gisteren dook een audio-opname op van een man die zegt de vader te zijn van een Frans gezin dat in Kameroen is ontvoerd door Boko Haram. Hij leest een verklaring voor waarin Boko Haram dreigt met meer ontvoeringen en aanslagen in Kameroen. (Reuters)

Moskou sluit dossier over dood Magnitski

Moskou. Rusland sluit het onderzoek naar de dood van fiscaal jurist Sergej Magnitski, die in 2009 onder verdachte omstandigheden in de gevangenis stierf. Volgens de Federale Recherche zijn er geen feiten die er op wijzen op verantwoordelijkheid van Russische ambtenaren. Volgens zijn familie werd Magnitsky, die eerder een grote staatsfraude had onthuld, bewust medische hulp onthouden die nodig had. (NRC)