Kortkolom binnenland

Politie toont foto’s van mishandelde man

Amsterdam. De politie heeft maandag foto’s verspreid van een man die zwaar mishandeld is bij een overval in het Brabantse Hoogerheide. Hij werd met een koevoet bewerkt toen hij in zijn huis werd overvallen. Het hoofd van de man zit onder het bloed en een oog is volledig dicht, zo is te zien op afbeeldingen die werden getoond in het opsporingsprogramma Bureau Brabant. De politie hoopt met de bloederige beelden opsporingstips van het publiek los te krijgen. (Novum)

Onderzoek: ghb langzaam afbouwen

Amsterdam. De beste manier om af te kicken van de partydrug ghb, is door de dosering langzaam af te bouwen. Dat blijkt uit onderzoek van de Radboud Universiteit Nijmegen, die er voor het eerste onderzoek naar heeft gedaan. Tot nu toe moesten verslavingsklinieken hun werk doen zonder wetenschappelijke onderbouwing. Uit onderzoek van Stichting Informatievoorziening Zorg blijkt het aantal hulpvragen wegens ghb-verslaving vorig jaar opnieuw gestegen: achthonderd mensen zochten hulp bij een arts of kliniek, tegenover ruim zevenhonderd in 2011. (NRC)

Hagaziekenhuis zet sterftecijfers online

Den Haag. Het Hagaziekenhuis in Den Haag gaat als eerste ziekenhuis in Nederland driemaandelijks sterftecijfers op internet zetten. Het gaat om gegevens van de afdelingen cardiochirurgie en intensive care. Het Haagse ziekenhuis kwam dit weekeinde in opspraak toen radioprogramma Argos berichtte over verhoogde sterftecijfers op de afdeling cardiochirurgie. Dit cijfer zou daar al jaren hoger liggen dan bij andere hartcentra. Het ziekenhuis bevestigde dat er problemen zijn op de afdeling cardiochirurgie. De Inspectie voor de Gezondheidszorg onderzoekt de zaak. (Novum)

Vaker mishandeling in Marokkaans gezin

Amsterdam. Jonge Marokkaans-Nederlandse geweldplegers zijn als kind vaker door hun ouders mishandeld dan jonge Nederlandse geweldplegers. Kindermishandeling is een belangrijke factor dat jonge Marokkanen vaker in de fout gaan, concluderen onderzoekers van de Universiteit van Tilburg, schrijft de Volkskrant dinsdag. Twee psychologen ondervroegen bijna vijfhonderd Nederlandse en Marokkaans-Nederlandse scholieren en jeugddelinquenten. Een op de drie Marokkaanse jongens heeft te maken gehad met grof huiselijk geweld, tegenover een op de vijf Nederlandse jongens. Verder was de Marokkaanse groep er vaker getuige van dat de ene ouder de andere mishandelde en waren de Marokkanen vaker slachtoffer van seksueel geweld. (Novum)

Oudste man van Nederland overleden

Reeuwijk. Arie Vermeulen, de oudste man van Nederland, is zaterdag overleden. Hij is 107 jaar geworden. Zijn gezondheid liet al een tijdje te wensen over, meldt de gemeente BodegravenReeuwijk. Vermeulen overleed in aanwezigheid van familie in het zorgcentrum Reehaven in Reeuwijk, waar hij woonde. (Novum)