Kort

Doping

Ook wielrenner Sørensen bekent

Amsterdam. - Rolf Sørensen, voormalig renner van de Rabobankploeg, heeft gisteren zijn dopinggebruik in een persverklaring toegegeven. Hij bekende epo en cortisonen te hebben gebruikt. De Deen, die op eigen gelegenheid aan zijn spullen kwam en geen hulp kreeg van teamartsen, reed van 1996 tot 2000 in dienst van de Nederlandse formatie. Nrc

Wapenhandel

China nu in topvijf

Amsterdam. - China heeft in de periode 2008-2012 5 procent van de wapens wereldwijd verhandeld, een stijging van 3 procentpunt. Daarmee stoot het land Groot-Brittannië van de vijfde plaats op de ranglijst van wapenexporteurs. Dat bleek gisteren uit onderzoek van het Stockholm International Peace Research Institute (SIPRI). De topvijf van wapenexporterende landen wordt al sinds jaar en dag aangevoerd door de Verenigde Staten. Novum

Filmrechten

Bestseller ‘Tonio’ wordt verfilmd

Amsterdam. - De requiemroman Tonio van A.F.Th. van der Heijden wordt verfilmd. De filmrechten van het boek zijn verkocht aan Film NL. Het boek wordt daarnaast ook in het Engels uitgegeven. Dat maakte uitgeverij Bezige Bij gisteren bekend. Van der Heijden schreef het boek als eerbetoon aan zijn overleden zoon, en werd bekroond met de Libris Literatuurprijs en de NS Publieksprijs. Voor zijn hele oeuvre kreeg Van der Heijden de Constantijn Huygensprijs 2011 en de P.C. Hooftprijs 2013 toegekend. NOVUM

Groot-Brittannië

Akkoord over nieuwe perswaakhond

Londen. - De Britse politieke partijen hebben een akkoord gesloten over de oprichting van een nieuwe perswaakhond. Het compromis kwam tot stand na maanden van moeizame onderhandelingen tussen de leiders van de drie grote partijen. De nieuwe waakhond kan boetes opleggen tot 1,2 miljoen euro en kan kranten dwingen rectificaties te plaatsen als ze fouten maken. AP