Kort

In this photo released by the Vatican Press Office Monday, March 18, 2013, is shown the new papal coat of arms. Pope Francis is mixing his Argentine past with his Roman present to create his new papal coat of arms, while harking back to a pope associated with the Second Vatican Council for the simple ring that he will receive during Tuesday's installation Mass. (AP Photo/Andrew Medichini)
In this photo released by the Vatican Press Office Monday, March 18, 2013, is shown the new papal coat of arms. Pope Francis is mixing his Argentine past with his Roman present to create his new papal coat of arms, while harking back to a pope associated with the Second Vatican Council for the simple ring that he will receive during Tuesday's installation Mass. (AP Photo/Andrew Medichini)

Vaticaan

Nieuw wapen voor Paus Franciscus

amsterdam. - Paus Franciscus heeft in zijn wapen, gisteren bekendgemaakt door het Vaticaan, zijn devotie voor Maria en Jozef, de ouders van Christus, vastgelegd. Zijn motto is ontleend aan een preek van een Benedictijner monnik uit de achtste eeuw. Vrij vertaald: „ik zag Christus en koos Hem.” Volgens de officiële toelichting is dit wapen een uitwerking van zijn wapen als bisschop en aartsbisschop. De gouden en zilveren sleutel en de mijter kwamen ook terug in het wapen van zijn voorganger Benedictus XVI, als symbolen van de pauselijke waardigheid. NRC

Syrië

VS niet tegen bewapenen rebellen

Amsterdam. - De regering van de Amerikaanse president Barack Obama houdt landen niet tegen als ze de Syrische rebellen willen bewapenen. Dat heeft de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken John Kerry gisteren gezegd. De Syrische luchtmacht heeft gisteren vier raketten afgevuurd op een onbewoond gebied bij de grens met Libanon. De aanvallen maakten geen slachtoffers, maar werden door de Verenigde Staten wel ‘onacceptabel’ en een ‘significante escalatie’ genoemd. De aanvallen van vonden plaats vlakbij Arsal. De bevolking van dat stadje bestaat overwegend uit Soennitische moslims die de strijd van de rebellen tegen Assad steunen. AP, Novum

Schilderij

Toch een echte Rembrandt gevonden

amsterdam. - Een schilderij dat sinds 1968 werd toegeschreven aan een van de leerlingen van Rembrandt, blijkt toch van de hand van de grootmeester zelf. Dat blijkt uit onderzoek van Rembrandt-deskundige Ernst van de Wetering, dat in opdracht van de Britse National Trust werd verricht. De waarde van het zelfportret wordt geschat op 23 miljoen euro, liet National Trust gisteren weten. Het kunstwerk is een zelfportret van de schilder met een zwart hoofddeksel waarop twee grote witte veren prijken. Het schilderij hangt in Buckland Abbey, in het zuidwesten van Engeland. nrc