KNVB schorst Zaanse amateurclub ZTS na herhaaldelijk wangedrag

De KNVB heeft alle zeven teams van amateurvoetbalclub ZTS uit Zaandam voor een jaar geschorst. Reden voor de schorsing is herhaaldelijk wangedrag van spelers van verschillende teams.

Zes seniorenteams en het juniorenelftal A1 zijn door de schorsing per direct uit competitie genomen. Meer teams telt de kleine vereniging Zaanstad Türk Spor (ZTS) niet. De A1 was bovendien al verbannen.

De tuchtcommissie van de KNVB komt later deze week met een verklaring. De bond wil in afwachting hiervan nog niet ingaan op de precieze redenen van de schorsing. ZTS zou meerdere malen zijn gewaarschuwd en bestraft na diverse incidenten. Directe aanleiding voor de bond om nu de hele club te schorsen is een incident van het eerste elftal in de uitwedstrijd tegen stadgenoot Hercules op 17 februari.

De scheidsrechter zou tijdens dat duel volgens het Noordhollands Dagblad collectief beledigd zijn. ZTS kreeg in de wedstrijd drie rode kaarten. De Telegraaf meldt dat de scheidsrechter bedreigd en bespuugd is door spelers en supporters. Supporters kwamen het veld in en op weg naar de kleedkamer zou de scheidsrechter, die door leden van Hercules beschermd moest worden, een tik tegen zijn hoofd hebben gekregen.

Volgens het Noordhollands Dagblad is de A1 uit de competitie gehaald na de thuiswedstrijd tegen VSV A1 op 1 november. Hier zouden spelers de scheidsrechter hebben geschopt. De club moest tevens een boete van 550 euro betalen en drie spelers werden voor één tot drie jaar geschorst.

ZTS-trainer Adnan Bay is verbolgen over de schorsing. „Mijn spelers hadden een te grote bek tegen de scheidsrechter, verder niets” zegt hij in het Noordhollands Dagblad. „In de wedstrijd zijn we al genoeg gestraft door de scheidsrechter. Zelfs de tegenstander vond dat. En nu worden we ook nog eens gepakt door de KNVB. Ik voel me gediscrimineerd.”

Door de straf degradeert het eerste elftal van ZTS van de vierde klasse C (zondag) naar de vijfde klasse, waar het over anderhalf jaar start. Of alle duels in 4C ongeldig worden verklaard is nog onbekend. ZTS kan nog in beroep gaan.