‘JT’ maakt een prima comeback. En dit is nog maar deel één

Justin Timberlake is weer terug met nieuwe muziek: vanaf vandaag ligt het album The 20/20 Experience in de winkel. De recensies zijn positief: hij praat alleen zo vreemd over seks

Justin Timberlake op het podium bij de Grammy's in Los Angeles in februari. Foto AFP-Getty Images/ Kevork Djansezian

Hij moest even een gerucht ophelderen gisteravond in Los Angeles: ja, er komt inderdaad een deel twee van het album dat hij, Justin Timberlake, daar officieel presenteerde. Het album The 20/20 Experience, het eerste deel, ligt vanaf vandaag in de winkel. We zetten de recensies even op een rijtje:

Het album is het eerste van de zanger sinds FutureSex/LoveSounds, dat al weer zeven jaar geleden uitkwam. Er werd lang gedacht dat Timberlake zijn muziek niet meer zou oppakken. Totdat daar in januari opeens een nieuwe single, ‘Suit and Tie’, kwam. En ja, er zou een nieuw album komen.

Nu is daar dan dat album, dat gerust ‘lijvig’ genoemd mag worden: de tien nummers nemen in totaal meer dan zeventig minuten in beslag. Het wordt over het algemeen positief ontvangen door recensenten. Voor het beeld: op Metacritic, dat veel recensies verzamelt en middelt, heeft het album momenteel een score van 75 (uit 100). Ter vergelijking: het vorige album van de oud-*NSYNC-zanger , FutureSex/LoveSounds, scoorde 70 en zijn debuut Justified scoorde 68.

Ambitieus, groots, maar wat heeft hij met die seksmetaforen?

Muziekredacteur Saul van Stapele was vrijdag in NRC Handelsblad al positief over de terugkeer van Timberlake in de muziek, waarbij hij zoals op de eerdere albums weer samenwerkte met Timbaland als producer. ‘JT’ kreeg vier ballen. Volgens hem is “Justin Timberlake de crooner” terug:

“Vanaf de veelzijdige, Prince-achtige opener ‘Pusher Love Girl’ op het nieuwe album van Timberlake – een cocktail van zang in kopstem en harmonie, beatboxgeluiden en vocale samples, strijkers en effecten – is duidelijk dat de onderlinge chemie tussen zanger en producer iets unieks losmaakt.”

Toonaangevend muziektijdschrift Rolling Stone is ook erg te spreken over de comeback en geeft het album ook vier ballen. Het is alleen niet het ‘makkelijkste’ album:

The 20/20 Experience kan het geduld van fans testen. Er zijn geen nummers die meteen zo aanstekelijk zijn als ‘Like I Love You‘ of ‘SexyBack‘. Niets zo diep als ‘Cry Me A River‘ of ‘My Love‘. Maar uiteindelijk zal de muziek je vastpakken.”

Pitchfork noemt het album in haar recensie (8.4) “ambitieuzer dan het eerste album en consistenter dan het tweede”.

Zijn er dan nog critici die niet helemaal weg zijn van het album? Ja. De Britse krant The Guardian is slechts gematigd positief. Het geluid is “complex, rijk en belonend”, maar die teksten…

“Het is niet zo dat het hele album over seks gaat; het is meer dat hij wanhopig lijkt een equivalent van de ‘Bad Sex Award’ toe te voegen aan zijn zes Grammy’s en vier Emmy’s. (…) Er is een moment tijdens het nummer ‘Strawberry Bubblegum’ waar de luisteraar langzaam doorkrijgt dat dit een metafoor is voor de vagina van zijn partner. (…) Zijn penis lijkt bovendien blijkbaar op een ‘bosbeslolly’.”

De recensie van de BBC is nog iets minder lovend en noemt het album “alleen maar voorspel”: de sfeer wordt gemaakt, maar de spanning blijft weg.

Wat heeft ‘JT’ de afgelopen jaren allemaal uitgespookt?

Timberlake begon ooit als lid van The Mickey Mouse Club, dé kweekvijver voor kindsterretjes. Daar was hij in goed gezelschap: onder anderen Britney Spears, Christina Aguilera en, ja, acteur Ryan Gosling maakten daar ook deel van uit.

Hier zingt een jonge Justin samen met een even jonge Britney:

Bekend werd hij bij boyband *NSYNC, waarna hij besloot solo verder te gaan. Dat vond hij in 2006 dus ook wel weer even genoeg: hij wilde het als acteur proberen. Zijn bekendste rol is die in de Oscarwinnende Facebookfilm The Social Network. Daarin speelde hij de oprichter van muziekdienst Napster:

Fans van Justin de acteur hoeven echter (nog) niet te treuren: hij is dit jaar nog in drie films te zien, waaronder Inside Llewyn Davis van de gebroeders Coen.

Beluister The 20/20 Experience via Spotify:

    • Frank Huiskamp