India ‘gijzelt’ gezant Italië in diplomatieke rel

Diplomaten willen nog wel eens uit het land worden gezet waar ze werken, maar de Italiaanse ambassadeur in India overkwam het tegenovergestelde: de Indiase autoriteiten hebben hem verboden het land te verlaten. Het Indiase Hooggerechtshof bevestigde gisteren dat Daniele Mancini in India moet blijven zolang twee Italiaanse mariniers die van het doodschieten van twee Indiase vissers worden verdacht niet terugkeren uit Italië.

India voelt zich bedrogen door de Italianen, en misschien erger nog: niet serieus genomen. Dat steekt in een land dat een plaats onder de grote mogendheden van de wereld ambieert. Het tweetal kreeg onlangs toestemming om naar Italië te vertrekken om daar te stemmen. Maar ze zouden moeten terugkeren om in India terecht te staan. Ambassadeur Mancini stond daarvoor garant.

Maar thuis in Italië werden de beide mariniers als helden ontvangen door premier Mario Monti. En tot verbijstering van de Indiërs liet de Italiaanse regering vorige week weten dat de twee niet meer zouden terugkeren. In plaats daarvan zullen ze in Italië worden berecht.

De affaire sleept zich al ruim een jaar voort. In februari 2012 openden de twee mariniers, die met vier collega’s de Italiaanse vrachtboot Enrica Lexie bewaakten, voor de kust van de Indiase deelstaat Kerala het vuur op een vissersboot. Daarbij kwamen twee vissers om het leven. Naderhand beweerden de Italianen dat ze dachten met piraten te maken te hebben, maar bewijzen daarvoor ontbreken. Volgens de regels moeten schepen die op piraten stuiten dat meteen melden. Dat verzuimden de Italianen. In plaats daarvan stoomden ze zo snel mogelijk weg.

Volgens India had het incident zo’n 40 kilometer uit de kust plaats. De Indiase kustwacht, inmiddels door overlevenden op de vissersboot gewaarschuwd, dwong daarop de Enrica Lexie tot stoppen en de twee mariniers werden gearresteerd en er werden voorbereidingen getroffen voor een proces op Indiase bodem.

Italië op zijn beurt is woedend dat India Mancini nu min of meer gijzelt. Het stelt dat de Indiërs hiermee de Weense conventie voor de behandeling van diplomaten schenden. Onzin, zeggen de Indiërs: de gezant heeft zijn diplomatieke immuniteit verspeeld door zich niet aan zijn belofte te houden die hij zelf aan de Indiase justitie had gedaan.

Zo loopt het conflict steeds meer uit de hand. Het kan ook schadelijk worden voor de machtige leider van de Congrespartij, Sonia Gandhi. Zij is van Italiaanse origine.

    • Floris van Straaten