IMF positief over aanpak Nederlandse huizenmarkt - ‘extra bezuinigen niet nodig’

De maatregelen die de Nederlandse overheid neemt op de huizenmarkt zijn gepast. De prijsdaling van bijna twintig procent van de huizenprijzen is ‘gezond’ en verloopt ordelijk. Dat stelt een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vandaag in een voorlopige conclusie over het Nederlandse beleid.

Foto ANP / Lex van Lieshout

De maatregelen die de Nederlandse overheid neemt op de huizenmarkt zijn gepast. De prijsdaling van bijna twintig procent van de huizenprijzen is ‘gezond’ en verloopt ordelijk. Dat stelt een delegatie van het Internationaal Monetair Fonds (IMF) vandaag in een voorlopige conclusie over het Nederlandse beleid.

Delegatieleider Subir Lall noemde het in een persconferentie wel van belang dat de overheid nog meer maatregelen neemt op de huizenmarkt. Zo zijn er volgens het IMF weinig huurwoningen in de vrije sector, waardoor een toename in de vraag al snel leidt tot grote prijsstijgingen. De overheid moet volgens Lall niet proberen de huizenprijzen te stutten. De markt moet volgens hem zelf een nieuw evenwicht zien te vinden.

De dalende huizenprijzen zijn volgens Lall een van de grootste redenen dat de Nederlandse economie achterblijft bij andere landen met een hoge triple-A-kredietstatus. Lall doet geen uitspraak over het tijdstip waarop de daling op de woningmarkt stopt, ‘maar het kan relatief snel zijn’.

CPB-voorzitter Coen Teulings zei vorige week ook al dat de slechte huizenmarkt zorgt voor een slecht consumentenvertrouwen, wat weer de voornaamste reden is van de krimp van de economie. Wel was hij positief over de toekomst. Ook DNB-president Klaas Knot denkt dat de ergste daling achter de rug is.

Nederland moet drieprocentsnorm flexibel toepassen

De IMF-delegatie is twee weken op werkbezoek geweest in Nederland. Later dit jaar brengt de delegatie een landenrapport uit over Nederland. Het IMF waarschuwde in 2011 al voor kwetsbaarheden van de Nederlandse woningmarkt. Toen stelde het IMF voor om de hypotheekrenteaftrek te beperken.

De IMF-delegatie vindt daarnaast dat Nederland niet al te snel hoeft te bezuinigen. Nederland moet zich wel aan de Europese drieprocentsnorm houden, maar volgens Lall moet de maatregel flexibel worden toegepast. Als Nederland er ‘een of twee jaar’ langer over doet om het begrotingstekort onder de drie procent te krijgen, is dat volgens hem niet erg.

Ook Teulings waarschuwde vorige week terughoudend te zijn met nieuw bezuinigingen. Het kabinet kondigde begin deze maand aan volgend jaar vier miljard extra te bezuinigen om aan de norm te voldoen.

Het IMF voorspelt voor dit jaar een economische krimp van ongeveer een half procent. In de loop van dit jaar trekt de economie weer aan. Volgend jaar groeit de economie volgens het IMF met ongeveer een procent.