‘Ik kan me goed voorstellen dat mensen zeggen, breek maar af’

Mels Crouwel (60)

Architect. Bekendste gebouw: uitbouw Stedelijk Museum ‘de bakkuip’. Maakte ook een uitbreiding voor congrescentrum RAI.

„De RAI ziet het als een eer om op de lijst te staan. Gelukkig maar, want eigenaren zijn lang niet altijd blij dat hun gebouw monument wordt. Dat brengt immers beperkingen in het gebruik met zich mee. Een probleem dat ook kerken hebben die hun functie verliezen door leegloop. Mag je er appartementencomplexen van maken?

„ Ik ben bijzonder tevreden dat de Amerikaanse ambassade van Breuer op de lijst staat. Ik herinner me de discussies die ik als Rijksbouwmeester voerde met Wim Deetman, toen burgemeester van Den Haag. Hij wilde die plek teruggeven aan de stad, zo noemde hij dat. Ik zei dan: het gaat mooi niet gebeuren. Het gaat er niet om of je dat gebouw mooi of lelijk vindt, het is goede architectuur.

„Het is goed dat de wet niet meer voorschrijft dat gebouwen ouder dan vijftig jaar moeten zijn om monument te worden. Juist na vijftien of twintig jaar zijn ze in gevaar: dan vinden mensen ze het lelijkst, rijp voor de sloop. Na een jaar of veertig komt de waardering wel weer.”