Hoofd Chinese beurswaakhond is vooral gehoorzaam

Als hoofd van China’s nieuwe beurswaakhond staat Xiao Gang voor een zware opgave: het bijten van de hand die hem jarenlang heeft gevoed. Toen hij nog leiding gaf aan de Bank of China, was hij medeverantwoordelijk voor een ongekende kredietgolf die de Chinese economie uit het dal heeft geholpen. Als baas van de China Securities Regulatory Commission (CSRC), zijn volgende missie, zal hij de kapitaalmarkten van het land sterker moeten maken – door de wurggreep van de grote banken te verzwakken.

China moet zijn aandelenmarkten nodig op orde zien te krijgen. Bijna 900 bedrijven willen naar de beurs, maar de lage waarderingen zorgen ervoor dat er op dat gebied weinig mogelijk is. Vertrekkend CSRC-hoofd Guo Shuqing probeerde een einde te maken aan de te dure beursintroducties en buitenlandse beleggers te lokken, maar werd na slechts 17 maanden alweer ‘weggepromoveerd’. Het zwakke ondernemingsbestuur en de sterke ‘ons-kent-ons’-cultuur hielden beleggers op afstand: de koers-winstverhouding op de beurs van Shanghai ligt ongeveer op 11,5; nog niet de helft van het tienjarig gemiddelde.

Het is al net zo belangrijk om een geavanceerde obligatiemarkt in het leven te roepen. Bankleningen vertegenwoordigen nog steeds ruim de helft van alle nieuwe financieringen, terwijl bedrijven en infrastructuurprojecten niet makkelijk obligaties kunnen verkopen aan verzekeringsmaatschappijen, pensioenfondsen en beleggers. Vermogensbeheerproducten hebben een hoge vlucht genomen, maar de banken die ze hebben verkocht kunnen in de problemen komen als de zaken een verkeerde wending nemen.

De CSRC komt weinig lof toe voor de groei die zich tot nu toe op de obligatiemarkten heeft voorgedaan. De meeste uitgiftes van bedrijfsobligaties vinden plaats op de markt voor ‘commercial paper’ (verhandelbare schuldbekentenissen), waarop toezicht wordt uitgeoefend door een onderdeel van de centrale bank. De bedrijfsobligaties voor de langere termijn, waarvan het toezicht in handen ligt van de CSRC, nemen nog geen tiende van de jaarlijkse obligatie-uitgiftes voor hun rekening, en worden bedolven onder de bureaucratische rompslomp. Wat de zaken nog ingewikkelder maakt, is dat debiteuren dikwijls te hulp worden geschoten voordat ze failliet gaan, zodat beleggers weinig prikkels hebben om bedrijfsschulden van een juiste prijs te voorzien.

Xiao’s ervaring met de bankensector verschaft hem een goede uitgangspositie om de wurggreep van de grote crediteuren te helpen breken. Maar degenen die een ware omwenteling verwachten zouden wel eens teleurgesteld kunnen worden. Bij de Bank of China was Xiao’s meest opmerkelijke prestatie dat hij het aantal leningen in nog geen vier jaar wist te verdubbelen. Het is waarschijnlijk dat hij zijn promotie te danken heeft aan het feit dat hij doet wat hem wordt verteld – maar dat hoeft niet per se te zijn wat de Chinese markten nodig hebben.

Breakingviews is een dagelijks financieel commentaar uit het buitenland. Vertaling Menno Grootveld.

    • John Foley