Geen finale honkballers na verlies tegen Dominicaanse Republiek

Teleurstelling bij de spelers van het Nederlands honkbalteam in San Francisco. Foto AFP / Ezra Shaw

De halve finale van de World Baseball Classic is het eindstation geworden voor de Nederlandse honkballers. De Dominicaanse Republiek bleek in San Francisco met 4-1 te sterk en strijdt vannacht tegen Puerto Rico om de wereldtitel. Oranje nam nog wel de leiding, maar in de vijfde inning werden vier runs prijsgegeven.

In de eerste inning leek de Dominicaanse Republiek nog niet scherp te zijn. Werper Edinson Volquez liet Andrelton Simmons en Jurickson Profar met vier wijd op de honken komen. Roger Bernadina bracht de twee verder toen de onzekere Volquez er na een korte slag voor koos om de slagman op het eerste honk uit te gooien in plaats van voor het double play te gaan.

Wladimier Balentien ging vervolgens als tweede uit, maar stelde Simmons wel in staat te scoren: 1-0. Andruw Jones werd als derde uitgevangen toen zijn foutslag door Moises Sierra van over het randje van de tribune werd gevangen.

Oranje nauwelijks meer op de honken

Onder leiding van werper Diegomar Markwell hield Nederland de Dominicaanse ploeg goed onder controle. Markwell gaf de gevaarlijke slagmensen geen kans om goed uit te halen en de een na de ander werd gemakkelijk uitgevangen. Aan de andere kant was Volquez op stoom gekomen en kwam Oranje nauwelijks meer op de honken.

De Nederlandse controle eindigde in de vijfde inning. Eerst sloeg Carlos Santana de bal laag het linkerveld in voor een tweehonkslag en even later deed Sierra hetzelfde: 1-1. Alejandro de Aza was de tweede uit, maar Sierra bereikte het derde honk en scoorde even later na een honkslag van Jose Reyes.

Eindstand na vijf innings al bereikt

Markwell had het daarna moeilijk tegen Miguel Tejada. Zijn honkslag zorgde ervoor dat Reyes op het derde honk kwam. Markwell werd vervolgens vervangen door Tom Stuifbergen, maar een wilde worp van hem gaf Reyes de gelegenheid de 3-1 binnen te lopen. Op een slag van Edward Encarnacion werd Robinson Cano, die een vrije loop had gekregen, vervolgens uitgetikt op het derde honk. Tejada tekende net daarvoor echter voor de 4-1.

In de laatste vier innings maakten de Dominicaanse werpers het verschil. Kelvin Herrera en Pedro Strop gooiden beide twee innings en lieten slechts drie mensen op de honken toe. Ook Oranje gaf niets meer weg, zodat de stand 4-1 bleef.

Het wedstrijdverslag is van persdienst Novum.

    • Jules Seegers