Fiscus informeerde deel ouders niet

De Belastingdienst heeft een grote groep ouders niet geïnformeerd over wijziging van de regeling voor kinderopvangtoeslag. Zij lopen daardoor tot duizenden euro’s toeslag over 2012 mis. Het ministerie van Sociale Zaken bevestigt dat deze ouders geen brief hebben ontvangen.

Het gaat hierbij om ouders die de toeslag niet maandelijks ontvangen, maar jaarlijks aanvragen over het voorafgaande jaar. Bij de belastingaangifte deze maand wordt dat vaak pas ontdekt. Ouders stellen de aanvraag uit bijvoorbeeld omdat ze een flexibel inkomen hebben. Ze vragen de tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang pas aan als ze een overzicht hebben van hun inkomsten en kosten in dat jaar.

Sinds begin 2012 kunnen ouders de toeslag niet meer per jaar aanvragen. Om fraude te voorkomen kan dat alleen nog per maand. Het ministerie zegt ouders daar vanaf november 2011 rechtstreeks en via ‘algemene berichten’ over te hebben geïnformeerd. Minister Asscher (Sociale Zaken, PvdA) schreef in januari dat brochures zijn verzonden naar „ouders die kinderopvangtoeslag ontvingen”, in antwoord op vragen van Kamerlid Manja Smits (SP).

Talrijke ouders klaagden erover zo’n brochure niet te hebben ontvangen. Een woordvoerder van Asscher bevestigt dat ouders die de toeslag jaarlijks aanvragen – de groep die het meest risico liep door de wijziging – de brief niet hebben gekregen, in tegenstelling tot ouders die maandelijks toeslag kregen. Ook heeft de Belastingdienst de wijziging niet vermeld in brieven die ouders in deze periode kregen over de toeslag.

Het is niet bekend hoeveel mensen zijn gedupeerd. De minister van Sociale Zaken en de Belastingdienst zeggen niet te weten hoeveel mensen de kinderopvangtoeslag jaarlijks met terugwerkende kracht aanvroegen. SP-Kamerlid Smits schat dat het om duizenden mensen gaat. Zij heeft zelf honderden klachten ontvangen. Jaarlijks krijgen de ouders van ruim 700.000 kinderen een tegemoetkoming in de kosten voor kinderopvang. Daar is 2,7 miljard euro mee gemoeid.

Vandaag verwacht de Kamer antwoord op vragen aan Asscher. Als dat niet bevredigend is, wil de oppositie dat de Nationale ombudsman naar de kwestie kijkt. Donderdag debatteert de Kamer over deze zaak.

Duizenden euro’s kwijt: pagina 8

    • Elsje Jorritsma