Fietste Lance echt energie-efficiënter?

Een wetenschappelijke publicatie uit 2005 over de prestaties van Lance Armstrong is ‘aangevuld’ nadat de wielrenner bij Oprah Winfrey dopinggebruik opbiechtte. Het artikel beschreef hoe Armstrong in de periode 1992-1999, voorafgaand aan zijn zeven opeenvolgende Tourzeges, steeds energie-efficiënter fietste (meer kracht met minder calorieën). In die periode kreeg hij ook chemotherapie voor teelbalkanker. Bij Oprah vertelde Armstrong dat hij „midden jaren 90” met de doping begon.

Hoofdredacteur Peter Wagner van het Journal of Applied Physiology zat even met zijn handen in het haar. Moest het artikel van fysioloog Edward Coyle worden teruggetrokken? Een tv-interview is geen wetenschappelijke publicatie, bedacht Wagner. „De data zijn de data”, schrijft hij in een commentaar, al dan niet beïnvloed door doping. Hij liet Coyle een reconsideration schrijven, een soort bijsluiter die waarschuwt voor mogelijke invloed van doping.