'Feyenoord heeft simpelste schema'

◯ Waar ◯ Grotendeels waar ◯ Half waar ◯ Grotendeels  onwaar ◯ Onwaar

De aanleiding

Met nog zeven speelrondes te gaan is de spanning in de top van de eredivisie groot. Ajax (57 punten), PSV (56), Feyenoord (56) en Vitesse (54) zijn de vier voornaamste kanshebbers voor de landstitel. Zondag 12 mei is de laatste speelronde. Van grote invloed op wie er die dag landskampioen wordt, is het programma van deze vier ploegen. In de voetbalwereld wordt volop gespeculeerd over welke club het eenvoudigste programma heeft, vaak wordt Feyenoord genoemd. „In zijn totaliteit heeft de ploeg van trainer Ronald Koeman het makkelijkste programma van alle titelkandidaten”, schreef dagblad De Gelderlander vorige week dinsdag. En nrc.next meldde een dag eerder: „Van de topploegen lijkt Feyenoord het makkelijkste programma te hebben.” nrc.next-lezer Jan Brouwer vraagt ons te controleren of Feyenoord daadwerkelijk het makkelijkste programma heeft.

En, klopt het?

Hoe zwaar de vier titelkandidaten (Ajax, PSV, Feyenoord en Vitesse) het in het resterende competitieprogramma krijgen, is op diverse manieren te berekenen. We behandelen hier vier verschillende rekenmodellen. Deze methodes zijn niet wetenschappelijk bewezen, maar worden wel regelmatig gebruikt om de zwaarte van het programma te berekenen.

Bij de eerste rekenmethode hebben we naar de huidige plek op de ranglijst van de tegenstanders van de vier topploegen gekeken. Hieruit blijkt dat Ajax in de laatste zeven wedstrijden de zwaarst mogelijke tegenstanders treft. De gemiddelde plaats op de ranglijst van de opponenten van Ajax is plek 10, tegenover 10,4 voor de tegenstanders van Feyenoord en 10,6 voor PSV. Vitesse heeft veruit het lichtste programma: de gemiddelde ranking van de tegenstanders op de ranglijst is 13,3.

Bij de tweede rekenmethode is gekeken naar het totaal aantal punten dat de resterende tegenstanders van de vier titelkandidaten hebben behaald in dit seizoen. Ook hieruit blijkt dat Ajax het van de topploegen het moeilijkst krijgt. De zeven opponenten van Ajax hebben in deze competitie in totaal 239 punten behaald, tegenover 238 punten voor de tegenstanders van PSV en Feyenoord. Vitesse heeft in dit geval weer het makkelijkste programma, de ploegen waar de club uit Arnhem nog tegen moet spelen veroverden in totaal het minst aantal punten: 206.

In het derde rekenmodel hebben we de onderlinge resultaten tussen de vier topploegen en de resterende tegenstanders geanalyseerd. Het gaat om de uitslagen in de laatste tien seizoenen. Een voorbeeld: Feyenoord speelt de volgende competitiewedstrijd uit tegen SC Heerenveen, in de afgelopen tien jaar wonnen de Rotterdammers drie keer in Friesland, ze verloren vier keer en speelden drie keer gelijk. Omdat Feyenoord in Heerenveen vaker verloor dan dat het won of gelijkspeelde, gaan we er op basis van deze historische resultaten vanuit dat Feyenoord het komende duel verliest. Op deze manier hebben we alle verwachte resultaten van de topploegen geëxtrapoleerd. Ajax komt via deze schatting als beste uit de bus: de ploeg behaalt in de laatste zeven wedstrijden nog achttien punten, PSV zeventien, Feyenoord zestien en Vitesse tien.

Het vierde en laatste rekenmodel (dat wel wetenschappelijk is van opzet) is op verzoek van next.checkt gemaakt door het Utrechtse (sport)adviesbureau Hypercube. Het resterende programma is geanalyseerd met behulp van de Euro Club Index, een site op initiatief van Hypercube die de sterkte van een elftal meet en het verloop van de competitie voorspelt. Er is gekeken naar de gemiddelde zwaarte van de resterende wedstrijden – hierin is de kracht van de tegenstander (resultaten in verleden) en het thuisvoordeel meegerekend. Hieruit blijkt dat Vitesse het minst lastige programma heeft. Hypercube heeft een waarde meegegeven aan de zwaarte van het programma: Vitesse komt via het model uit op een zwaarte van 1,782 punten (erg licht), Feyenoord op 1,914, Ajax op 1,989 en PSV op 2,184. Vitesse heeft thuis een makkelijk programma, en slechts één moeilijke uitwedstrijd (tegen Feyenoord). Feyenoord heeft thuis een iets zwaarder programma en lastige uitwedstrijden tegen SC Heerenveen en ADO Den Haag.

In verschillende media werd vorige week gemeld dat Feyenoord van de vier titelkandidaten het makkelijkste programma heeft in de eredivisie. Om dit te kunnen checken hebben we vier verschillende rekenmethoden toegepast. Uit drie van de vier rekenmodellen blijkt Vitesse het minst zware programma te hebben. De stelling dat Feyenoord het makkelijkste programma heeft beoordelen we daarom als onwaar.

Ook een bewering voorbij zien komen die je wilt laten checken? Stuur een mail naar nextcheckt@nrc.nl of tip de redactie op Twitter met de hashtag #nextcheckt.

    • Steven Verseput