Drones van Defensie uit de lucht

De drones van het Nederlandse leger zijn door Defensie aan de grond gezet vanwege een structureel mankement aan de staart. Dat heeft het ministerie van Defensie bevestigd. „Rond de vijf” onbemande vliegtuigjes van het type Raven zijn neergestort in de laatste weken van januari en de eerste van februari, zegt een woordvoerder. Waar en wanneer dit precies gebeurde, wil hij niet zeggen. Wel waren de crashes voor Defensie aanleiding om alle Ravens in Nederland „tijdelijk niet te laten vliegen”.

Inmiddels zijn de kapotte staarten gerepareerd met reserveonderdelen en zijn de toestellen weer inzetbaar, laat Defensie vanochtend weten. De Ravens in Kunduz zijn de hele tijd in gebruik gebleven.

De Ravens zijn oorspronkelijk aangeschaft voor het verkennen van terrein in Afghanistan, maar worden steeds vaker boven Nederland ingezet, meestal voor opsporing. Vorig jaar gebeurde dit zeker veertien keer, soms weken achtereen. Het laatst bekende geval is in Harlingen, begin februari, waar de politie ze gebruikte om inbrekers te betrappen.

Onder de kleine onbemande vliegtuigjes hangt een camera die bij dag en nacht gebied in kaart kan brengen. In totaal heeft Nederland 25 sets van elk 3 Ravens.

In de Tweede Kamer zijn intussen zorgen over de binnenlandse inzet van de drones. Gerard Schouw (D66) heeft minister Ivo Opstelten (Veiligheid en Justitie, VVD) vragen gesteld over de mogelijke schending van privacy. Volgens het Kamerlid ontbreekt de wettelijke basis voor de inzet. Peter Oskam (CDA) is voor het gebruik van onbemande vliegtuigjes, maar maakt zich wel zorgen over de veiligheid wanneer een toestel neerstort.

    • Rosanne Kropman