Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

Cultuur

Docu // Superman Lives

De beste Superman-film die nooit is gemaakt

Stel je eens voor: een Superman-film waarin de held niet kan vliegen. Een Superman gespeeld door Nicolas Cage die voor de verandering geen rood en blauw draagt, maar een bizar regenboogkostuum met bliksemschichten. De slechterik is een robotspin met honden als hulpjes. Een Superman geregisseerd door de excentriek-macabere Tim Burton (Ed Wood, The Nightmare Before Christmas).

Fans vragen zich al sinds eind jaren negentig af of dit niet de beste Superman-film ooit had kunnen zijn. Na Superman 1 met Christopher Reeves uit 1978 is er namelijk geen goede film meer gemaakt over de held (tot nu toe verschenen er vijf). Geen wonder dat het gefaalde filmproject tot mythische proporties groeide in de hoofden van de fanatieke fans.

Maar Superman Lives, de meest bizarre Superman-film die nooit werd gemaakt, gaat er eindelijk komen. Althans, soort van. Regisseur Jon Schnepp haalde deze maand op crowdfundsite Kickstarter ruim 115.000 dollar op voor een documentaire over het illustere filmproject.

Superman Lives had in 1998 in première moeten gaan maar strandde om onbekende redenen op het filmkerkhof van Hollywood. Alleen op stripboekenconventies wordt er nog weleens over gepraat. Zo vertelde regisseur Kevin Smith (Dogma en Clerks) altijd graag dat toen hij de eerste versie van het script schreef producent Jon Peters strenge eisen had. Superman mocht niet vliegen (zijn meest iconische eigenschap), hij moest een ander kostuum dragen dan het ‘faggy’ origineel en Superman moest vechten met een spin. Toen het niks werd met Superman Lives kreeg de producent alsnog zijn zin. Smith zag de spin tot zijn eigen verrassing terug in een andere film van Peters: Wild Wild West met Will Smith.

Het bleef jarenlang bij dit soort grappige anekdotes, maar de documentaire The Death of Superman Lives: What Happened? trekt eindelijk de beerput open. Waarom werd de potentieel beste Superman-film nooit gemaakt?

Schnepp wil naast de betrokkenen ook scènes van Superman Lives namaken. Hiermee kunnen de fans zich troosten mochten zij op 20 juni opnieuw worden teleurgesteld met een slechte Superman-film: Man of Steel (met Russell Crowe, Henry Cavill, Kevin Costner). Met Schnepps documentaire krijgen de fans eind dit jaar eindelijk wat ze het liefst willen: een Superman-film die nooit kan tegenvallen.