'Dit is diefstal van EU, dat kan niet zomaar'

Het parlement van Cyprus lijkt tegen het plan alle spaartegoeden te belasten. Maar er moet wél 5,8 miljard euro op tafel komen.

nicosia. - De meeste Cyprioten weten wel wat ze vandaag van het parlement willen horen. Een keihard ‘nee’ graag, tegen het inleveren van spaargelden om een Europese noodlening te krijgen. „Zeg nee. Maar met een plan B”, zegt Marianna Papageorgiou (45) vanochtend vastberaden. „Dat wij een klein land zijn, wil nog niet zeggen dat de EU dit soort diefstal zomaar op ons kan uitproberen.”

Ze heeft net gecontroleerd of de geldautomaat van het bankfiliaal waar ze werkt het doet, na een storing gisteren. De bank zelf blijft vandaag en morgen gesloten, maar er komt geld uit de muur. Er is geen rij.

Behalve spaargeld staat ook het pensioen van Marianna Papageorgiou op een rekening bij de Bank of Cyprus. En ook daaruit verdwijnt volgens de in Brussel gemaakte afspraken een forse hap, alvorens de eurolanden een krediet van 10 miljard euro overboeken om de banken op Cyprus overeind te houden.

Wat een plan B zou kunnen zijn is aan de politici, zegt ze. „Van Rusland lenen, of van China. Geef aandelen in toekomstige olie- en gasopbrengsten als onderpand aan geldschieters. Het maakt mij niet uit. Maar niet dit.”

Die boodschap van een groot deel van de inwoners van Cyprus aan de volksvertegenwoordiging – in het Griekstalige deel wonen ruim 800.000 mensen – lijkt doorgedrongen. In het parlement tekent zich een meerderheid af tegen de afspraken. Na twee keer uitstel wordt waarschijnlijk vanavond gestemd.

De uitkomst en de gevolgen daarvan zijn hoogst onzeker. Een bankroet, bluften laconieke jongeren op terrassen gisteravond. Zij hebben weinig te verliezen, want ze hebben nog weinig opgebouwd. Aan een protest voor het parlement gisteren namen ook vooral jongeren deel. Op de stoep werd een schaap geschoren, om uit te beelden dat Cyprioten zich met deze ‘haircut’ kaalgeplukt voelen.

Minister van Financiën Michael Sarris vertrok vanochtend vroeg naar Moskou om te werken aan de relatie met de belangrijkste economische partner van Cyprus. Cyprus heeft een lening van 2,5 miljard euro van Rusland en wil meer tijd en een lagere rente om die te kunnen terugbetalen.

In Rusland werd er gisteren al op gezinspeeld dat Cyprus naar die versoepeling kan fluiten als Russische rekeninghouders nu veel geld verliezen. Premier Dmitri Medvedev trok de vergelijking met nationalisering van privébezit zoals dat ten tijde van de Sovjet-Unie gebeurde.

Na een extra teleconferentie met de ministers van Financiën van de overige zestien eurozonelanden werd rond middernacht opnieuw duidelijk dat ook aan die zijde er weinig speelruimte is. Prima als Cyprus mensen met weinig vermogen zal ontzien. Dat heeft zelfs de voorkeur, stond in de verklaring die na afloop werd verspreid. Maar dan moet de heffing op rekeningen met 100.000 euro of meer omhoog. De mix maakt niet uit, de uitkomst wel: er moet snel 5,8 miljard euro op tafel.

Dat dwingt politici in Nicosia tot moeilijke en lang uitgestelde keuzes. Over de economische en politieke invloedsfeer waar Cyprus bij wil horen. En of de economie zo moet blijven leunen op een opgeblazen financiële sector. En wie de zwaarste lasten moeten dragen. Mensen met minder dan 100.000 euro op de bank kunnen worden ontzien, maar dan moeten mensen met meer vermogen extra bijdragen. Dat zijn niet alleen Russen: bij banken hangen de conversiekoersen in dirhams, rials en shekels.

„Eigenlijk is de keuze allang voor ons gemaakt”, oordeelt Josef Sarrou (59), die werkt bij een taxicentrale. „Politici staan met hun rug tegen de muur.” De vorige president, een communist, heeft zijn hand al opgehouden bij China en Rusland. „Maar zelfs zij weigerden.” De EU is de laatste redding.

Katja maakt cash via Cyprus onzichtbaar: pagina 24-25

    • Marloes de Koning