Dijsselbloem: spaarders kunnen gerust zijn, want Cyprus is uniek

Minister Dijsselbloem zei vanmiddag in de Kamer dat andere landen geen plannen hebben om een spaardersheffing in te voeren.
Minister Dijsselbloem zei vanmiddag in de Kamer dat andere landen geen plannen hebben om een spaardersheffing in te voeren. EPA / Julien Warnand

Europese spaarders hoeven niet bezorgd te zijn dat hun spaargeld in gevaar is. Dat benadrukte minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (Financiën, PvdA) vanmiddag in de Tweede Kamer. Hij zei dat Cyprus een geval apart is dat een speciale behandeling nodig heeft.

“Het zal niet gebeuren in andere landen”, zei Dijsselbloem in het wekelijkse vragenuur toen hem gevraagd werd naar de invoering van een spaardersheffing op Cyprus. Vanwege de unieke situatie op Cyprus was een heffing op spaargeld in dat land onvermijdelijk, stelde de minister. Cyprus heeft namelijk een relatief grote financiële sector. Als banken op het eiland failliet gaan, kan de Cypriotische overheid daarvoor niet garant staan.

Dijsselbloem benadrukte dat aan het depositogarantiestelsel, de afspraak van eurolanden dat de spaartegoeden van hun burgers tot 100.000 euro gegarandeerd gaan in het geval er banken failliet gaan, niet getornd is en ook niet wordt getornd. Het pakket voor Cyprus, inclusief de spaardersheffing, was volgens Dijsselbloem juist nodig om faillissementen van banken te voorkomen. Vanwege deze “buitengewoon risicivolle” situatie is het redden van Cyprus in ieders belang, aldus de minister.

Het is volgens Dijsselbloem kwalijk om te speculeren over heffingen op spaartegoeden in andere Europese landen. Er is volgens hem “geen enkele reden” dat spaarders in andere Europese landen zich zorgen gaan maken.

Dijsselbloem: Cyprus heeft ruimte om plan aan te passen

De Cypriotische regering maakte vanochtend bekend dat het rekeninghouders die minder dan twintigduizend euro op de bank hebben niet langer wil laten bijdragen aan de spaardersheffing. In het nieuwe plan moeten spaarders met twintig- tot honderdduizend euro op de bank eenmalig 6,75 procent afdragen. Boven de ton blijft het percentage op 9,9 procent, zoals in het oorspronkelijke plan.

Dijsselbloem benadrukte in de Kamer dat de eurogroep Cyprus de ruimte heeft gegeven om de “vormgeving” van het plan aan te passen. De spaardersheffing moet er echter komen om Cyprus te redden, aldus Dijsselbloem. Cyprus mag het plan echter wel “haalbaar en duurzaam” maken.

Het Cypriotische parlement stemt in principe om 17.00 uur Nederlandse tijd over de heffing. Een regeringswoordvoerder zei vanochtend echter dat waarschijnlijk ook het herziene plan geen meerderheid achter zich krijgt. Als dat het geval is, wordt de stemming mogelijk opnieuw uitgesteld.