Dijsselbloem noemt besluit Cyprus teleurstellend - ‘bal ligt bij Cyprus’

Jeroen Dijsselbloem verlaat de plenaire zaal van de Tweede Kamer en wordt opgewacht door de NOS. Foto ANP / Martijn Beekman

Minister van Financiën en voorzitter van de Eurogroep Jeroen Dijsselbloem (PvdA) noemt het afwijzen van het steunpakket door het Cypriotische parlement ‘teleurstellend’. Hij is niet van plan iets van het pakket te wijzigen. “De bal ligt bij Cyprus.”

Dijsselbloem tegen de camera’s van de NOS:

“Tegelijk is duidelijk hoe we vanuit de Eurogroep een aanbod hebben gedaan aan Cyprus. Dat aanbod staat nog steeds en ook de voorwaarden die gelden, gelden nog steeds.”

Het parlement van Cyprus wees vandaag de voorgestelde vermogensheffing op spaartegoeden af. Nul leden stemden voor, 36 stemden tegen, negentien onthielden zich en één was afwezig. De heffing maakt deel uit van een plan om in aanmerking te komen voor financiële steun van Europa. Cyprus zal nu met een alternatief moeten komen om de ineenstorting van zijn banken en een bankroet te voorkomen.

    • Lex Boon